AKSARAY'DA KURSLAR SAYESİNDE UNUTULAN EL SANATLARIMIZA SAHİP ÇIKIYORUZ

Aksaray Valisi Aykut Pekmez’in eşi Yeşim Pekmez Hanımefendi Gülağaç İlçesinde açılan Halk Eğitim Kurslarını ziyaret etti.

AKSARAY'DA KURSLAR SAYESİNDE UNUTULAN EL SANATLARIMIZA SAHİP ÇIKIYORUZ

Aksaray Valisi Aykut Pekmez’in eşi Yeşim Pekmez Hanımefendi Gülağaç İlçesinde açılan Halk Eğitim Kurslarını ziyaret etti.

AKSARAY'DA KURSLAR SAYESİNDE UNUTULAN EL SANATLARIMIZA SAHİP ÇIKIYORUZ
04 Ocak 2018 - 16:08

El sanatları, geleneksel halı dokuma, elbise tasarım ve dikiş kurslarında incelemelerde bulunarak kurslara katılan bayanlarla görüşen Pekmez; geleneksel el sanatlarının yaşatılmasının önemini dikkat çekti. Pekmez açılan kurslara katılan bayanların kendi ihtiyaçlarını giderirken satışa yönelik sipariş de alarak aile bütçelerine katkı sağladıklarını belirtti.  

Yeşim Pekmez Hanımefendi Aksaray Halk Eğitim Merkez Müdürü Azmi Arı’nın da katılımıyla ilk olarak Gülağaç İlçe Halk Eğitim Merkez Müdürlüğünü ziyaret etti. Merkez müdürü Tülin İpek Çetin’den yürütülen çalışmalar ve projeler hakkında bilgi aldı. Pekmez daha sonra el sanatları kursunu ziyaret ederek kursiyerler görüşerek bir süre sohbet etti. Kurslara katılan bayanların rölyef çalışmalarını inceleyen Pekmez; daha sonra halı dokuma ve geleneksel sepet örücülüğü kurslarının verildiği atölyeleri ziyaret etti.

Gülağaç yöresine özgü halı dokuması ve sepet örücülüğü yapan kursiyerlerle görüşen Pekmez; açılan kursların önemini belirterek kaybolmaya yüz tutmuş geleneksel el sanatlarının yaşatılması gerektiğini bu çok önemli değerlerin gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlayan bu kursların düzenlenmeye, kendilerinin de bu kursları desteklemeye devam edeceklerini söyledi.

-Kurslar sayesinde unutulan el sanatlarımıza sahip çıkıyoruz

Pekmez daha sonra yine Halk Eğitim Merkezi tarafından Gürpınar Beldesinde Çalışma ve İş Kurumu işbirliğinde açılan geleneksel halı dokuma ile dikiş kurslarını ziyaret etti. Kurs öğreticileri ve kursiyerlerle görüşerek bir süre sohbet eden Pekmez kursiyerlerin ürettiği ürünleri inceledi. Kursların gelen taleplere göre açıldığını belirten İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürü Tülin İpek Çetin Gülağaç’ta açtıkları kurslara bayanların katılım sağladığını İşkur ile birlikte açılan kurslarda kursiyerlere 35-25 TL cep harçlığı ödendiğini ayrıca kursu tamamlayan bayanların dokuma ücretlerini alarak siparişle halı dokuması yaptıklarını söyledi.

Boş zamanlarını değerlendirerek aile bütçelerine katkı sağlayan bayanları tebrik eden Yeşim Pekmez Hanımefendi; açılan kursların çok yönlü olarak fayda sağladığını kaydetti. Aldıkları eğitimle ekonomik yönden yararlanan bayanların özellikle geleneksel el sanatlarının yaşatılması ve yeni nesillere aktarılmasında da önemli bir rol üstlendiğini ifade eden Pekmez; “Öyle güzel değerlerimiz var ki birçoğu maalesef unutulmaya yüz tutmuş. Bu konuda hepimizin eksiklikleri bulunuyor. Açılan bu kurslar sayesinde bu değerlerimiz yaşatılmaya çalışılıyor. Bizlere düşen bu değerlerimize sahip çıkan bayanlarımızın yanında olmak ve onları desteklemek. Bu değerlerimiz hep beraber yaşatmamız gerekiyor.” dedi.