BAŞKAN KOÇAK'TAN ÜRETİCİLERE MÜJDE! OFİS AÇILDI ÖDEMELER 10 GÜN SONRA HEMEN YAPILIYOR

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Koçak;rnBu yıl TMO tarafından hububat alımlarında izlenecek politikaların şu şekilde olduğunu belirtti;

BAŞKAN KOÇAK'TAN ÜRETİCİLERE MÜJDE! OFİS AÇILDI ÖDEMELER 10 GÜN SONRA HEMEN YAPILIYOR

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Koçak;rnBu yıl TMO tarafından hububat alımlarında izlenecek politikaların şu şekilde olduğunu belirtti;

BAŞKAN KOÇAK'TAN ÜRETİCİLERE MÜJDE! OFİS AÇILDI ÖDEMELER 10 GÜN SONRA HEMEN YAPILIYOR
07 Haziran 2018 - 10:01

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Koçak;
Bu yıl TMO tarafından hububat alımlarında izlenecek politikaların şu şekilde olduğunu belirtti;
TMO, Türkiye genelinde bulunan yaklaşık 280 işyerinde ve protokol imzalanan lisanslı depolarda alım faaliyeti gösterecektir.Üreticilerimizin ürünlerini protokol imzalanan lisanslı depolara bırakmaları menfaatlerine olacaktır. Nitekim lisanslı depolara ürün teslim edilmesi halinde; %2 stopaj, %2 SGK primi muafiyeti, 25 TL/Ton nakliye desteği, araç başına 25 TL analiz desteği, depo kira ücreti desteğinin yanında ürün bedelinin %75'ine kadar sıfır (%0) faizli 9 ay vadeli kredi kullanma imkânı ile peşin ödeme gibi avantajlar mevcuttur.Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı üreticilerden belgelerindeki üretim miktarının tamamı satın alınacaktır.Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı olmayan kesimler (tüccar) ise üreticiden aldığını belgelemek kaydıyla stoklarındaki ürünü 1 Kasım 2018 tarihinden itibaren TMO'ya satabileceklerdir.TMO, üreticilerimizin iş yerleri önünde uzun süre beklemelerini önlemek amacıyla uyguladığı randevulu alım sistemine devam edecektir.TMO, altyapısı uygun olan borsalarda alım yapacaktır. Borsa üzerinden alım yapan iş yerlerinde üreticiler, randevu almak suretiyle hem borsalar üzerinden hem de doğrudan iş yerlerine gelerek ürünlerini TMO'ya satabileceklerdir.Pazar günleri hariç, haftanın 6 günü alım yapılacaktır.TMO ile protokol imzalayan lisanslı depolara ürün teslim eden üretici ve tüccar, ürünlerini elektronik ürün senedi (ELÜS) ile TMO'ya satabileceklerdir.Ürününü TMO depolarına emanete bırakan üreticiler TMO'dan %30 avans alabilecektir.Üretici ve tüccar, emanete bırakılan ürünler için TMO'nun anlaşmalı olduğu bankalardan kredi kullanabileceklerdir.TMO'nun anlaşmalı olduğu bankalardan makbuz senedi ile kredi kullanan tüm kesimlerin bankalara olan yükümlülüklerini yerine getirerek ürünlerini TMO'ya satmamaları durumunda bankalara ödemiş oldukları faizin %25'i TMO tarafından karşılanacaktır.Ürün bedeli ödemeleri, ürünün TMO'ya teslim edildiği tarihten itibaren 10 gün içerisinde üreticilerin banka hesaplarına aktarılacaktır.Ürününü lisanslı depolar üzerinden Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) olarak TMO'ya satanlara ise ödemeler peşin yapılacaktır.Üreticilerden bu yıl da boşaltma ücreti alınmayacaktır. Böylece üretici ton başına ilave 7 TL gelir elde edecektir.
2017 yılında ton başına 940 TL olarak açıklanan AKS ekmeklik buğday fiyatı 2018 yılında %11,7 artırılarak ton başına 1.050 TL olarak belirlenmiştir.
Buğdayın protein ve rutubet oranına göre açıklanan fiyatlar üzerine ayrıca %6'ya kadar ilave fiyat uygulanacaktır. Bu şekilde kaliteli ürünün fiyatı ton başına 1.110 TL'ye kadar çıkabilecektir.
Diğer gruplardaki ürünlerin alım fiyatları, TMO tarafından belirlenen pariteye göre hesaplanmış olup aşağıdadır.
Bu fiyatlara ilave olarak Bakanlık tarafından buğdayda ton başına 50 TL prim ödemesi ile gübre, mazot ve sertifikalı tohumluk gibi destek ödemeleri yapılacaktır.
Anadolu Kırmızı Sert Ekmeklik Buğday için belirlenmiş olan 1.050 TL/Ton alım fiyatı, Bakanlığımızca verilen 145 TL/Ton prim ve diğer desteklerle birlikte 1.200 TL/Tona kadar yükselmektedir.
Açıklanan bu fiyatla üretici; maliyete göre %60, yani ton başına 450 TL gelir elde etmiş olacaktır.
2017 yılında ton başına 1.000 TL olarak açıklanan makarnalık buğday fiyatı 2018 yılında % 10 artırılarak ton başına 1.100 TL olarak belirlenmiştir.
2018 arpa alım fiyatı ton başına 825 TL, çavdar, yulaf ve tritikale alım fiyatı ise ton başına 800 TL olarak belirlenmiştir.

TMO'ya ürün teslim edecek üreticilerimizin, alım noktalarımızda herhangi bir zorlukla karşılaşmamaları için;
ÇKS bilgilerini güncellemeleri,
Randevularını mutlaka almaları,
Ürünlerini randevu alınan gün getirmeleri,
Anlaşmalı bankalardan alınacak ürün kartı veya banka hesap numaraları ile alım noktalarına gelmeleri gerekmektedir.

Üreticiler, TMO işlemleri ile ilgili her türlü bilgiyi TMO internet sitesinden, TMO iş yerlerinden ve Alo Ürün Hattından [312 416 34 10 (8 hat)] alabileceklerdir.

Yeni hasat döneminin ülkemize, milletimize hayırlı ve bereketli olmasını dileriz.