DİKKAT… AKSARAY'DA ÜÇ KİŞİDE AIDS VİRÜSÜNE RASTLANILDI

Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Filiz Kürklü Bozkır, Son bir ay içerisinde Aksaray’da 3 yeni hastaya AİDS tanısı konulduğunu ve Ankara’da yapılan kan tahlili sonuçlarının pozitif olduğunu açıkladı.

DİKKAT… AKSARAY'DA ÜÇ KİŞİDE AIDS VİRÜSÜNE RASTLANILDI

Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Filiz Kürklü Bozkır, Son bir ay içerisinde Aksaray’da 3 yeni hastaya AİDS tanısı konulduğunu ve Ankara’da yapılan kan tahlili sonuçlarının pozitif olduğunu açıkladı.

DİKKAT… AKSARAY'DA ÜÇ KİŞİDE AIDS VİRÜSÜNE RASTLANILDI
26 Aralık 2017 - 12:19

Enfeksiyon Hastalıkları UzmanıDr. Bozkır, rutin kontrol nedeniyle enfeksiyon hastalıkları polikliniğine başvuran ve yapılan kan tahlilleri sonucu. AİDS hastalığına neden olan HİV virüsü taşıdıklarından şüphelenilen üç kişidenalınan kan örneklerinin, doğrulama için Ankara’ya gönderildiğini ve Ankara’da incelenen kan örneklerinde bu kişilerin HİV virüsü taşıdıklarının kesinleştiğini, HİV virüsü taşıdığı kesinleşen üç kişinin ileri tetkik ve tedavi için yine Ankara’ya sevk edildiklerini söyledi.

Dr. Filiz Kürklü Bozkır; muhtemel yeni vakaların olabileceğini, herhangi bir sağlık kontrolünden geçmedikleri için virüs taşıdıklarının farkında olmayan insanların aramızda var olabileceklerini, yurtdışı öyküsü de bulunan, şüpheli kişilerle ilişkiler yaşayan, güvenli cinsel eş veyatek eşliliği tercih etmeyen kişilerin, muayene ve sağlık kontrolü  için Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Polikliniğine başvurmalarını istedi. 

Dr. Bozkır, AIDS hastalığının tanımı, bulaş yolları, önlenmesi ve korunması konusunda şu bilgileri verdi.

AİDS NEDIR ?

Türkçesi Edinsel Bağışıklık Yetmezliği Sendromu olan AİDS, HİV adındaki virüsün neden olduğu, kan yolu, cinsel ilişki, anneden bebeğe doğum sırasında veya emzirme yoluyla bulaşan bir hastalıktır. HİV virüsü, vücuda girdiğinde hastalığa karşı direnç göstermemizi sağlayan bağışıklık sistemimizi yok eder. Vücudunuzda, HİV virüsü olması, AİDS olduğunuz anlamına gelmez. Hem kadında hem erkekte görülen AİDS, her yaşta ortaya çıkabilir. Bu aşamada kişiye AIDS bulaşıp bulaşmadığı sadece yapılan kan testi ile anlaşılabilir.

Vücut bağışıklık sisteminin etkisiz hale gelmesi, virüsten etkilenmeden önce kolayca baş edebildiği diğer hastalık mikroplarıyla artık çarpışamayacak duruma gelmesi demektir. Bu da basit bir enfeksiyonun bile ölümcül hale gelmesine sebep olabilir. AIDS hastalarının yarısından çoğu bağışıklık sistemlerinin etkisiz hale gelmesi yüzünden basit enfeksiyonlara yenilerek hayata veda etmişlerdir.

HİV/AİDS NASIL BULAŞIR ?

AİDS en sık görülen bulaşma yolu cinsel ilişkidir, HIV virüsü, kan yoluyla, HIV Pozitif kişinin kan, kan ürünleri, doku veya organlarının nakliyle,

Hamileliğinde HİV/AİDS taşıdığının farkında olmayan anne, çocuğuna doğum öncesi ,doğum sırasında ya da doğum sonrasında emzirme (anne sütü) yolu ile bulaştırabilir.

HİV/AİDS 'TEN KORUNMA İÇİN ÖNERİLER:

Sağlıksız cinsel ilişkiden kaçının, kontrolsüz kan ve organ transferlerinden uzak durun.

Damardan uyuşturucu kullananlarda aynı enjektör kullanımı söz konusu olduğu ve bu yolla HİV virüsü bulaşması kolay olduğundan dolayı uyuşturucu kullanımından kaçınılmalıdır

Cinsel yolla HİV/AİDS bulaşmasına engel olmak için, çok eşlilikten kaçınılmalı, gerektiğinde prezervatif kullanılmalıdır. Güvenli cinsel eş seçilmelidir. En güvenlisi ise tek eşli yaşamın tercih edilmesidir.

Kullanılmış şırınga, iğne, cerrahi aletler, diş hekimliği aletleri, dövme aletleri, jilet, makas vb. gibi tüm kesici ve delici aletler ile bulaşma olabileceği akıldan çıkarılmamalıdır.(AEAH Basın)