GIDA DENETİMİ KURBAN BAYRAMI ÖNCESİ ARTTIRILDI

Yaklaşan Kurban Bayramında vatandaşların sağlıklı gıda tüketebilmesini sağlanmak amacıyla Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Gıda Kontrol Uzmanları tarafından gerçekleştirilen gıda denetim faaliyetleri tüm hızıyla devam ediyor.

GIDA DENETİMİ KURBAN BAYRAMI ÖNCESİ ARTTIRILDI

Yaklaşan Kurban Bayramında vatandaşların sağlıklı gıda tüketebilmesini sağlanmak amacıyla Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Gıda Kontrol Uzmanları tarafından gerçekleştirilen gıda denetim faaliyetleri tüm hızıyla devam ediyor.

GIDA DENETİMİ KURBAN BAYRAMI ÖNCESİ ARTTIRILDI
01 Ekim 2014 - 17:59

Özellikle et ve et ürünleri üreten ve satan işyerleri ile market, şekerleme ve tatlı türü gıdaların üretim ve satış yerlerinin denetlenmesine ağırlık veren ekipler, şüphelendikleri tüm gıdalardan numuneler alıp incelenmek üzere ilgili laboratuvarlara gönderiyorlar.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bestami Zabun; " Kurban bayramının yaklaşması nedeniyle başta tatlı, pasta, unlu mamuller, şeker ve şeker mamullerinin üretim, satış ve toplu tüketim yerlerine yönelik olarak yapmış olduğumuz denetimler aralıksız olarak sürdürülmektedir.

Yapılan denetim ve kontrollerde işyerlerinin hijyen şartları, resmi evrakları, ürünlerin son tüketim tarihleri, gıda maddelerinin muhafaza durumları, etiket bilgileri ve satış koşulları kontrol ediliyor.

Tüketicilerimizin aldıkları gıda maddelerinde seçici olmaları ve tüketim sürecinde muhafaza koşullarına dikkat etmeleri gerekmektedir.

Vatandaşlarımızın, hijyenik ve sağlıklı bir şekilde kurban etlerini tüketebilmeleri için, etlerin parçalanması ve kıyma yaptırılması işlemlerini et ürünleri işleyen ruhsatlı yerlerde yaptırmaları, sokak aralarında ve yol kenarlarında ruhsatı olmayan kişileri tercih etmemeleri gerekmektedir.

Bilindiği üzere et çabuk bozulan çok hassas bir gıdadır. Uygun olmayan şekilde işlenen ve depolanan etlerde salmonella, listeria, gibi çok tehlikeli bakteriler oluşur ve bu bakteriler insan sağlığı için önemli bir tehdittir.

Kesim sonrası elde edilen etlerin, hemen tüketilmesi ya da dondurulması uygun olmadığından bu işlemlerden önce ambalajsız olarak olgunlaştırılmaları gerekir. Bu amaçla etler kesim sıcaklığından oda sıcaklığına düşene kadar bekletildikten sonra soğutmaya alınmalıdır.

Hileli ve sağlıksız gıda üreterek halkımızın sağlığıyla oynayanlara kesinlikle müsamaha gösterilmeyecek ve mevzuatta yer alan en ağır cezalar uygulanacaktır. Vatandaşlarımızın gıda konusunda şüpheli gördükleri olumsuzlukları 174 ALO GIDA hattına bildirmeleri durumunda yapılan ihbar ve şikâyetler en kısa sürede değerlendirilecektir.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olarak insan sağlığını ve tüketici menfaatlerini korumaya yönelik çalışmalarımız bundan sonra da aynı kararlılık ve hassasiyetle devam edecektir. Tüm vatandaşlarımızın, sağlık ve mutluluk içerisinde bir Kurban Bayramı geçirmelerini diliyorum" dedi.