Vitaminler ve Mineralleri Sayesinde Ispanağın Faydaları

Vitaminler ve Mineralleri Sayesinde Ispanağın Faydaları

Vitaminler ve Mineralleri Sayesinde Ispanağın Faydaları
09 Kasım 2016 - 14:42

Ispanak ve bitki besin kaynaklarında bulunan kimyasal bileşiğin bir türü olan fitokimyasallar açısından zengindir.

Meyve ve sebzeler sağlıklı ve dengeli beslenmenin önemli bir parçasıdır. Yaşa ve cinsiyete bağlı olarak, her gün en azından bir bardak taze sıkılmış meyve suyu içilmelidir. Sebzelerden de en az 3 porsiyon yenilmelidir.

Ispanaktaki C vitamini, enfeksiyonla mücadeleye yardımcı olan temel besinlerin mükemmel bir kaynağıdır.Ispanağın faydaları arasında yer alan C vitamini içeriği, cilt üzerindeki sıyrıklı dokuyu tedavi için çalışır ve serbest radikallere karşı hücreleri korur. C vitamini yeterli miktarda içeren bir diyet sürdürmek bu nedenle gereklidir. Ispanak sağlıklı kan basıncına yardımcı bir mineral olan potasyum bakımından yüksektir.

Ispanak ve bitki besin kaynaklarında bulunan kimyasal bileşiğin bir türü olanfitokimyasallar açısından zengindir. Fitokimyasallar açısından zengin bir diyet kanser ve kalp hastalığı gibi durumları önlemeye yardımcı olur. Ispanak fitokimyasallar, beta-karoten, lutein ve zeaksantinbakımından iyi bir besindir. Ellajik asit gibi fitokimyasallar açısından zengindir. Kanser Araştırma Enstitüsüne göre, ellajik asit, meme, cilt, akciğer, yemek borusu ve mesane kanserini önleyebilir.

Ispanaktaki Önemli Kaynaklar

Ispanak sindirim sistemi sağlığı eğilimi için çözünmez lifin iyi bir kaynağıdır.Lif meyve kolesterol ve kan basıncını düşürür ve kan şekeri değerleri yardım eder. Çözünür lifte aynı şekilde sindirim sitemini korur.

Ispanaktaki fosfor vücutta kalsiyum kullanımına yardımcı olarak güçlü kemikler ve dişler desteklemek için harikadır. Demir içeriği ile sağlığı desteklemek için idealdir ve kana doğrudan geçeceği için aneminin önlenmesinde yardımcı olur.Kas ve sinir işlevini destekleyen önemli bir unsur olan magnezyum, sağlıklı kemiklerin sürdürülmesinde yardımcı olur ve istikrarlı kalp ritmi sağlar. Ayrıca bağışıklık sistemini de destekler. Magnezyum ayrıca kan şekeri seviyesini düzenler.

Yemeklerinize kalsiyum eklemek için ıspanak iyi bir yoldur. Süt sevmeyenler için harika bir alternatiftir.  Kalp fonksiyonu, kas kasılması ve sindirime yardım için önemli şekilde potasyuma ihtiyaç vardır. Çinko, insülin üretiminde önemlidir ve aynı zamanda toksinlerin giderilmesinde yardımcı olur. Sağlıklı bir bağışıklık sistemi ve kan şekeri seviyelerinin düzenlenmesinde gerekli olan çinkoyu ıspanaktan sağlayabilirsiniz. Bunlar dışında ıspanakta iyot ve bakır bulunur. İyot hormonların düzgün gelişimi için gereklidir. Yoksa kişi troid olabilir. Bakır ise antimikrobiyal özelliklere sahiptir ve enfeksiyonu önlemek için yardımcı olur. Ispanakta yer alan vitaminler C, A, E, K, B1, B2, B6’dir.

Ispanak en iyi şekilde çilek ile tüketildiğinde eşsiz etki gösterecektir. Bu meyve ve sebzeyi birleştirmenin en iyi yolu ıspanak ve çilek salatası yapmaktır. Ispanak, marul ve kırmızı yapraklı marul dahil olmak üzere yapraklı sebzeler ile hazırlanan bir yatak üzerine çilek dilimlerseniz üzerine düşük yağlı ufalanmış keçi peyniri, taze çekilmiş karabiber ve ceviz koyarsanız kalp sağlığı için süper bir kalkan oluşturabilirsiniz. Her meyve ve sebzenin faydaları ve zararlarını sitemizden bulabilirsiniz. Hazırladığınız salatanın üzerine balsamik sirke dökerek de salatanın keyfini çıkarabilirsiniz.