Aksaray Kahvaltıları Tarhana Kavurması İle Güzel

Aksaray’a özgü lezzetlerden biri de ‘Tarhana Kavurması’dır.

Aksaray Kahvaltıları Tarhana Kavurması İle Güzel

Aksaray’a özgü lezzetlerden biri de ‘Tarhana Kavurması’dır.

Aksaray Kahvaltıları Tarhana Kavurması İle Güzel
19 Ekim 2013 - 22:09

 Aksaray’a özgü lezzetlerden biri olan ‘Tarhana Kavurması’, bütün yıl kahvaltı sofralarımızı süslemekle beraber özellikle sonbaharda, harman kaldırdıktan sonra başlayan tarhana yapma mevsimi ile birlikte yoğun bir şekilde tüketilmeye başlandı. Yapılan taze tarhanaların tereyağı ile kavrulmasıyla elde edilen Tarhana Kavurması, yufka ile yenilmek suretiyle şehrimizin eşsiz lezzetlerinden biri oluyor. Tarhana Kavurması, taze tarhananın yanı sıra kuru tarhananın akşamdan ılık suda eritilerek sabah kavrulması ile de elde edilebiliyor. Konu ile ilgili bilgi aldığımız İmran Solak (60), çocukluk zamanında köylerimizde Tarhana Kavurması bolca tüketirdik. Kahvaltının yanı sıra sair öğünlerde, özellikle taze üzüm yemesi çok leziz olurdu, şeklinde konuştu. Şehrimize sonradan gelerek bu lezzetle tanışan Zinnure Tokmak (32), Tarhana Kavurmasının çok farklı bir lezzet olduğunu, yine Aksaray’da tanıştığı yufka ile yenmesi gerektiğini belirtti. Tarhana Kavurması şehrimizde, soğanlı ve domatesli olarak da tüketiliyor. Aksaray sofrası, içerdiği onlarca lezzeti hatırlatmak ve yaşatmak suretiyle kendisini koruyacak ve geliştirecektir. Tarhana Kavurmasının, Aksaray’da hizmet veren kahvaltı salonları ve lokantalarda müşterilere servis edilmesi, korunmasını ve yayılmasını temin edecek, aynı zamanda şehre ait bir lezzet markalaşma sürecine girecektir.