15 YILDIR ARANAN AKSARAY ULUCAMİ MİNBER KAPISI TÜRKİYE’DE
Türkiye’den yasadışı yollarla çıkarılarak, yurt dışına götürülen eserlerin iadesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından sürdürülen çalışmaları neticesinde bir tarihi eser daha Türkiye’ye geri getirildi. 1998 yılında çalınan Aksaray Ulu Camii minberine ait kapı kanatları İnterpol’ün de yardımıyla bulunarak Ankara’daki Etnografya Müzesi’nde sergilenmeye başlandı. Konuyla ilgili konuşan Kültür Bakanı Ömer Çelik “Eserlerimizin ait olduğu topraklara iadesinin sağlanması noktasındaki kararlılığımız sonuna kadar devam edecek” dedi. Bakanlık çalışması kapsamında son 10 yılda Türkiye’ye 4 binden fazla eserin iadesi sağlandı. Buna son örnek ise Aksaray’da yığma bir tepe üzerinde inşa edilen Ulucaminin mimber kapıları oldu. 1998 yılında yerinden sökülerek götürülen minber kapısının kanatları 15 yıldır Interpol aracılığıyla aranmaktaydı.
Kur’an ayetleri işlenmiş
Abanozdan yapılmış, Selçuklu devri ahşap işçiliğinin şaheser örneği olan minberin kapı kanatlarında Selçuklu Devri sülüsü ile Fatiha ve İhlâs Sureleriyle, Bakara Suresi’nin 256. ayetleri ve Ayetel Kürsi yazılı.
Selçuklu eseri
Minberin üstündeki aynalıkta ve kapının sövelerindeki kitabelerden, eserin Anadolu Selçuklularının ikinci hükümdarı, Sultan I.Kılıçaslan’ın oğlu Sultan I. Mesud’un hükümdarlık yıllarında (1116-1156) yapıldığı, minberin bugün mevcut olmayan başka bir camiden alınarak Ulu Camiye taşındığı kaydediliyor.
