Dünya Süt Günü Kutlandı
Sağlıklı nesiller yetiştirilmesine yardımcı olmak, her yaş grubundaki bireylere süt içme alışkanlığı kazandırmak, süt ve mamulleri tüketimini artırmak amacıyla her yıl 21 Mayıs \"Dünya Süt Günü\" olarak kutlanmaktadır.
Bir ülkenin ekonomik ve sosyal yönden gelişebilmesi, toplumun kalkınabilmesi fiziksel ve zihinsel niteliklere sahip olan sağlıklı bireylerden oluşması ile mümkündür. Süt, canlının yaşayabilmesi, gelişebilmesi ve başarılı olabilmesi için gerekli besin maddelerini büyük oranlarda bileşiminde bulunduran kusursuz bir besin maddesidir.
İnsan yaşamının her evresinde gerekli olan süt, C vitamini ve demir dışında pek çok besin öğesi bakımından iyi bir kaynaktır. Özellikle çocukluk, hamilelik, lohusalık ve yaşlılık dönemlerinde yeterli miktarlarda süt tüketimi son derece önemlidir. Kalsiyumun temel kaynağı olarak bilinen süt ve süt ürünlerinin yetersiz düzeyde tüketilmesi, osteoporoz (kemik erimesi) gibi kemik sağlığı üzerinde ciddi ve zararlı etkiler oluşturabilmektedir. Organizmanın gelişimi açısından gerekli olan kalsiyum çocuklarda kemiklerin ve dişlerin oluşumunda önemli rol oynarken, A vitamini göz ve diş sağlığına, E vitamini bağışıklık sisteminin güçlenmesine, B vitamini iştah, sinir ve sindirim sisteminin düzenlenmesine, D vitamini ise, özellikle çocuklarda diş ve kemiklerin büyümesine ve gelişimine etki etmektedir. Bunun yanı sıra, sütün içeriğindeki biotin, saç ve deri sağlığı için önem taşırken, B2 vitamini büyümeyi hızlandırmaktadır. Bu nedenle, büyüme çağındaki çocuk ve gençlerin günde en az iki bardak süt tüketmesi gerekmektedir.
Ancak Türkiye'de süt tüketimi Avrupa Birliği (AB) ülkelerine göre oldukça düşüktür. Türkiye'de kişi başına düşen süt tüketimi yıllık 25 litre civarındadır. Bu yalnızca içme sütü miktarıdır. Bu miktar birçok Avrupa ülkesinde 100 litrenin üzerindedir.
Günümüzde sokak sütü tabir edilen açık sütler hala yaygın bir şekilde kullanılmakta bu da bir takım sorunları beraberinde getirmektedir. Süte sağım sırasında temizlik kurallarına uyulmaması nedeniyle yabancı maddeler ve zararlı mikroorganizmalar bulaşabilmektedir. Modern yöntemlerle işlenmediği ve dağıtılmadığı takdirde sütün içindeki mikroorganizmalar çoğalmakta ve süt, hastalık kaynağı olarak evlere ulaşabilmektedir. Sağlıklı süt karton ambalajlarda, sağlıklı koşullarda hazırlanmış, her an kullanılmaya ve içilmeye hazır UHT süttür.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığının ortak yürüttüğü Okul Sütü Dağıtımı projesi başarıyla devam etmektedir. Program kapsamında ana sınıfı ve ilkokullardaki 6 milyon 330 bin 215 öğrenciye, Türk Gıda Kodeksine uygun ambalajlı, 200 mililitre, sade, yağlı, UHT kutu sütler, pazartesi, çarşamba ve cuma günleri olmak üzere haftanın üç günü dağıtılmaktadır. İlk defa 2012 yılında uygulanan Okul Sütü Programı kapsamında ilk yıl 27 bin 262 ton, 2013 yılında 55 bin 915 ton süt dağıtımı yapılmıştır. Bu yıl dağıtılacak 60 bin 770 ton sütle beraber üç yılda toplam 143 bin 947 ton süt dağıtımı yapılmış, 370 milyon 549 bin liralık bütçe kullanılmış olacaktır.
İlköğretim çağındaki öğrencilere süt tüketimi ve sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırıp dengeli beslenmelerine katkıda bulunarak zihinsel ve fiziksel gelişimlerinin arttırılması hedeflenen programla ayrıca, uzun vadede süt tüketiminin artırılarak, süt üreticisine destek olunması amaçlanıyor.
Siz de sağlığınız için, her yaşta sağlıklı süt için…