İKİNDİ SOHBETLERİNDE 'POSTACIZADE ABDURRAHİM EFENDİ' ANLATILDI

Konya Büyükşehir Belediyesi ile Konya Fikir ve Sanat Adamları Derneği ve SÜ Selçuklu Araştırma Merkezi'nin ...

Konya Büyükşehir Belediyesi ile Konya Fikir ve Sanat Adamları Derneği ve SÜ Selçuklu Araştırma Merkezi’nin ortaklaşa düzenlediği Yaşayan Konya Hafızası İkindi Sohbetlerinin bu haftaki programında Şeyhülkurra Postalcızâde Abdurrahim Efendi anlatıldı.

Konya İl Müftüsü Prof. Dr. Ali Akpınar’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen programın konuşmacıları Kapu Camii Baş İmamı Ünver Güngör ve Araştırmacı Yazar Av. Mehmet Ali Uz, Şeyhülkurra Postalcızâde Abdurrahim Efendi’yi anlattılar.

 

OSMANLI DÖNEMİNDE KONYA’DA ON BİR DÂRU’L KURRA VARDI

Osmanlı döneminde çocukların 4 yaş 4 ay 4 günlük olduklarında özel urbalar giydirilerek, özel Kur’ân-ı Kerim torbaları(çanta) hazırlanarak Camiinin yanında bulunan Sıbyan Mektebi’ne özel bir törenle götürüldüklerini, ilkokuldan, ortaokuldan, liseden ve medreseden mezun olan çocuklardan yetenekli olanların Kur’ân hıfzı için Dâru’l Huffazlara verilerek hafızlık yaptırıldıklarını, buradan da yetenekli olanların bu sefer Dâru’l Kurra’larda üst düzey Kur’ân eğitimi almaya devam ettiklerini söyleyen İl Müftüsü Akpınar; “Evliyâ Çelebi Osmanlı döneminde Konya’mızda on bir kadar Dâru’l Kurra’nın olduğunu söylüyor.  Bu eğitim merkezlerinden birisinin de Şerafeddin Camii yanında bulunan Ali Efendi Daru’l Kurrası dimdik ayaktadır. Demekki temelinde ihlâs ve samimiyet varmış ki yine bugün Allah(cc)’a hamdolsun Kur’ân eğitiminin verildiği bir merkez olarak devam ediyor.”dedi.

 

KURRALAR UZUN ve BEREKETLİ YAŞIYOR

Kurraların yaş ortalamalarının genellikle 60 ilâ 100 yaş arasında olduğunun altını çizen Kapu Camii Baş imamı Ünver Güngör; “Kurralardan Şeyh Yâkub Hazretleri var, onun yaşı ise 120’dir. 120 yaşında vefat ediyor. Kur’ân’ın bereketi Kurralara böyle sirayet etmiştir. Ali Efendi  çok ihlaslı muhterem birisiymiş ki, Cenâb-ı Hakk onun isminin tozlanmasını istememiş. Üzerindeki tozlan silkelenmiş ve şu anda kapısında da Ali Efendi Dâru’l Kurrası diye yazar. Bizim kursiyerlerimizin masalarında da Ali Efendi Dâru’l Kurrası diye isimleri yazılıdır.”dedi.

  

YUNANİSTAN’DA MEDRESELER KAPATILMADI

Araştırmacı yazar Av. Mehmet Ali Uz Aydınlar Ocağı Başkanı iken Yunanistan-Türk Cemaati Lideri Dr. Sâdık Ahmed’i birkaç kez Konya’ya konferans vermek için çağırdıklarını, sonra da kendisiyle ahbap olduklarını, çok kültürlü mükemmel bir insan olduğunu, şaibeli bir trafik kazasında vefat ettiğini söyledi ve “Mevlâna Müzesine ziyarete giderken kendisine verdiğim Osmanlıca Kabir Taşları kitabını çatır çatır okuduğunu gördüm. Ahmed Bey siz Osmanlıca biliyor muydunuz diye sordum kendisine; ‘Abi, Yunanistan’da Türkiye’deki gibi Medreseler hiç kapatılmadı ki!...’dedi. Ne hâle geldiğimizi buradan anlayın.”dedi.

 

ABDURRAHİM EFENDİ YEDİ FAKÜLTE BİTİRDİ

Bir Müderris bir icazet alırken Şeyhülkurra Postalcızâde Abdurrahim Efendi’nin yedi icazetnâme aldığını ifade eden Uz, “Her icazet bir fakülte diploması demektir. Cumhuriyet döneminde Osmanlı döneminde Medrese bitirenleri resmen üniversite mezunu saymışlar. Bu durumda Abdurrahim Efendi yedi fakülte bitirmiş demektir. Abdurrahim Efendi Konya’da dört icazetnâme,  İstanbul’da da iki icazetnâme alıyor. Son bir icazetnâmeyi de babasından alıyor.” Dedi.

Program sonunda günün anısına İl Müftüsü Prof. Dr. Ali Akpınar’a  hediyesini Ticaret odası eski başkanı ve eski Konya milletvekili Hüseyin Üzülmez; Kapu Camii Baş İmamı Ünver Güngör’e Alirıza Kapçı; Araştırmacı Yazar Av. Mehmet Ali Uz’a Hattat Hüseyin Öksüz takdim etti. Ayrıca katılımcılara Araştırmacı Yazar Av. Mehmet Ali Uz ve Emine Ongun’un birlikte hazırladıkları Çimke Yayınlarından çıkan “Şeyhülkurra Postalcızâde Abdurrahim Efendi” kitabı hediye edildi.