Eskil Gazetesi muhabir ve yazarı Mehmet Emin Öztürk Ak Parti Eskil İlçe Başkanı Mahmut Oruç ile röportaj yaptı. Oruç röportajda Ak Parti’nin Türkiye siyasetini ve Eskil’e kazandırdıklarına vurgu yaptıktan sonra bu Eskil kazanımlarının Niyazi Alçay tarafından direk kendine bağlanmasının yanlış olduğunu söyledi.
--Ak Parti’nin Türkiye’ye kazandırdığı hizmetleri özetler misiniz?
Ak Parti’nin Türkiye’ye kazandırdığı hizmetler çok. 2002 öncesi Türkiye’nin ve Eskil’in durumunu herkes biliyor. Örneğin sağlıktan başlayalım. Bir SGK’lının ilaç alması için akşamdan battaniyesini alıp sabaha kadar beklemesi gerekiyordu. Yolları zaten söylemeye gerek yok. 2002 öncesi ekonomik krizle boğuluyordu ülke. Şu an dünyada kriz varken Türkiye’de hiçbir şey yok. Komşumuz Yunanistan mesela krizle boğuşuyor. Bir zamanlar Yunanistan Kardak Kayalıklar için bize savaş açıyordu. Şimdi ise orasını bize satmak istiyor. Geldiğimiz yer buradan açık bir şekildi anlaşılıyor. Halk vatandaş devletine küsmüştü. Eskil’de 2002 öncesi borç kervanı gezerdi. Köşede pancar dairesi vardı. Oradan dolayı bizi çok eleştirdiler fakat pancar dairesi varken Eskil’in ekonomik durumu daha kötüydü. Ama şimdi alternatif ürünler ortaya çıktı. Ayçiçeği, mısır gibi. Şimdi her ay çiftçi bankamatikten parasını çekiyor. Biz o zamanlar pancardan 13 trilyon para alıyorduk şimdi yağlık ayçiçeği desteğinden 28 trilyon para alıyoruz. Ak Parti olmasaydı Türkiye bugün olmazdı.
--Ak Parti’nin 12 yıl boyunca her seçimde oyunu artırarak iktidarda kalmasının sebebi nedir?
En başta Sayın Başbakanımızdır. Dünya lideri, Türkiye’nin lideridir kendisi. Yapılan tüm yıldırmalara rağmen Türkiye’yi nerden nereye getirdiği belli. Niyazi Alçay bana MHP’den Ak Parti’ye geçtiği dönem: “Başkanım ben çok isabetli bir zamanda geçtim Ak Parti’ye, bundan dolayı seçimde Ak Parti’nin oyu yükseldi” dedi bende “Kusura bakma başkan ne senin burada zerre kadar katkın var ne de teşkilatın katkısı var. Burada Başbakanımızın katkısı var.”dedim. Ak Parti bundan önce olduğu gibi bundan sonrada oyunu artırarak iktidara gelmeye devam edecektir.
--Ak Parti’nin demokratik açılımıyla başlayan Türkiye tarihinin belki de en cesur adımında gelinen İmralı görüşmeleri ve yapılan açıklamaları nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu konuya milliyetçi camianın bakış açısını nasıl buluyorsunuz?
MHP o zaman Ecevit’le iktidar ortağıydı ve şartlı olarak Apo’ya hapsi onaylayan kişi. Şimdi asalım, keselim diyor. Sonra çıktı seçim meydanlarında ip attı. Bu terör meselesi Ak Parti’nin meselesi değil, Türkiye’nin meselesi. Eğer anaların gözyaşları dinecekse İmralı ile de görüşülür, başkalarıyla da görüşülür.
--Ak Parti’nin Eskil’e iktidarı döneminde kazandırdıkları nelerdir?
Ak Parti’nin Eskil’e kazandırdıkları saymakla bitmez. Bazıları “Hani ne yaptı?” diye soruyorlar. Hani Başbakanımızın bir beyanı vardı “kulakları var duymaz, gözleri var görmez” diye. En basit örnek hayvancılık kooperatifleri Eskil’in geliri değişti. Kaymakamlık, hükümet konağı, SGK, sağlık merkezi, sentetik saha, kapalı spor salonu herkesin gözü önünde yapılan hizmetlerdir. Sulama kooperatiflerinde basınçlı modern sulama. Şimdi ihaleye çıktı, güneşli sulama kooperatifi modern sulama.
--Siz ilçe başkanı seçildiğinizde İbrahim Güdendede’den koltuğu devralırken daha önceden hazırlanan liste sizin son dakika yenilemeniz ile değişti. Bu Eskil’de siyasi bir manevra ve Güdendede’nin arkadan vurulması olarak yorumlandı. Bu konu hakkında ne diyorsunuz?
Teşkilatta 20 tane arkadaşımız vardı, benim haberim bile yoktu. Başkan yardımcılığı görevini yapıyordum. Arkadaşlar bana “seni ilçe başkanı olarak görmek istiyoruz” dediler. Bende “benden daha iyi yapacak arkadaş varsa onu yapın” dedim. Bana “yok arkadaş biz sana güveniyoruz, bu yükü sen kaldırırsın” dediler. Öyle bir liste hazırlanmadı. Ben özellikle kendinden sordum“başkanım benim olmazsa olmaz dediğiniz arkadaşlarınız var mı?” dedim. O da bana “başkanım burada çalışacak sensin kendine göre çalışacağın kişileri seç” dedi. Böyle liste hazırlanması ve arkadan vurma gibi işler olmamıştır. Eskil’e çok hizmetleri olmuştur başkanımızın. Her zamanda kendisiyle fikir alışverişinde bulunuruz.
--Eskil’de Ak Parti teşkilatının yeteri kadar aktif olduğunu düşünüyor musunuz?
Teşkilatımız çok uyumlu şekilde çalışıyor. Aktif bir şekilde vatandaşın ve ilçenin hizmetinde çalışıyor. Örneğin adliyenin kapanması gündemdeydi. Kapanmasının engellenmesi teşkilatın çabalarıyla gerçekleşti. Ayçiçeği meselesi oldu, duyduğumuz gün Ankara’ya milletvekilleriyle bu konuyu konuşmaya gittik. Bundan önce bunu kaymakamlık ve ziraat belirliyormuş. Şimdi bu değişmiş. 288 kg diye arada bir durum yokmuş. Ziraat odasının tamamen yanlış bilgilenmesinden kaynaklanıyor. Teşkilatımız çok güzel bir şekilde çalışmalarına devam ediyor. Örneğin yüksekokul konusunda çalışmalarımız sürüyor. Yüksekokulu kazandırdığımız anda bizim en büyük şansımız olacak. Zaten ilçemizde sizin gibi delikanlılar okumaya başladı. Yüksekokul sayesinde bu okuma oranı daha da artacak inşallah.
--Ak Parti’nin Eskil’deki gençlik yapılanmasının sorumluluk almamasını ve geri planda kalmasını neye bağlıyorsunuz? Ülkü Ocakları ile kıyasladığımızda sizce yeterli faaliyet gösteriyor mu?
Biz iktidarız, onlar biraz hevesli. Başbakanımızın dediği gibi yavru muhalefet. Sesimizi biraz daha fazla duyuralım diye çabalıyorlar ama bizim reklamlara şova ihtiyacımız yok. Vatandaş bizim ilçe teşkilatımızı da, gençlik kollarını da zamanı gelince değerlendiriyor.
--Siz adliyenin kapatılması konuşulduğunda teşkilatın büyük çaba göstererek bunu engellediğini söylediniz. Askerlik şubesinin kapatılma sürecinde teşkilat aynı özveriyi göstermediği için mi askerlik şubesi kapatıldı?
Şimdi askerlik şubelerinin eskisi gibi işlevi kalmadı. Ne yapıyordu askerlik şubesi Eskil’de, sadece muayene işlerini yapıyordu. Hükümetimizin nüfusu 50 binden az olan ilçelerde askerlik şubesini kapatma kararı vardı. Sadece bizim Eskil’de kapanmadı. Biz o zaman girişimlerimizi yaptık ama nüfus yetersizliğinden dolayı askerlik şubemiz kapatıldı.
--İki dönemin ikisinde de önce Niyazi Alçay’la sonra Şerafettin Meral’le Ak Parti Eskil’de seçim kazanamadı. Bunu teşkilatın yanlış seçimi olarak mı, yoksa Eskil’in siyasi dengeleri olarak mı görüyorsunuz?
Teşkilatın şöyle bir yanlışı vardı. Eskil’in siyasi dengesinden dolayı teşkilattaki arkadaşlar arasında dağılma oldu. Ama benim kurduğum teşkilatta ben ne dersem 20 arkadaşımızda oraya gider. Önceden bir bölüm çalışmıyordu. Örneğin bir kısım Şerafettin Meral’ciyim diyerek mevcut belediye adayı için çalışmıyordu. Kime görev verildiyse teşkilat onun arkasında olmalıydı. İnşallah Ak Parti belediye başkanlığını benim dönemimde alacağız ve benim için güzel bir başarı olacak.
--Şu anki Ak Parti aday adayları hep Ak Parti çatısı altından gelmiş insanlar. Şerafettin Meral sonradan geçiş yaparak belediye başkanlığı yaptı. Niyazi Alçay Ak Parti’nin Eskil’deki ilk kurucularından. İbrahim Güdendede başkanlık yaptı ve İbrahim Koyuncu il genel meclis üyeliği yapıyor. Teşkilat adayını seçerken bu sebeplerden dolayı zorlukları nasıl aşacak?
Şimdi ben seçimlerin öne alınma sürecinde adaylar bize gelmeye başlamıştı. Gelenler bittikten sonra buraya tüm adayları toplayacaktık. Kendilerine başvurularını alırken “Eğer buradan şahsi çıkarlarınız için nöbet yerinizi terk edecekseniz, kusura bakmayın, ben başvurunuzu hiç almayım” diyecektim. Bunlar elbette Ak Parti’nin tabanından gelmiş insanlar ama ben hiç zorlanmayacağım. Çünkü burada kamuoyu araştırması ve anketler yapılacak. Biz direk Ak parti belediye başkanlığı kazanmadığı zaman biz bunun ezikliğini yaşıyoruz. Ben kimseye ne yama olacağım ne de taraf olacağım. Benim partimin Eskil’de belediye başkanlığını kim göğüsler kim kazanırsa ona vereceğiz.
--Necati Belgemen’in Eskil’de kendisinin aday olmamasını ve birilerini aday göstermesini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Bu Necati Belgemen’in kendi meselesi, bizim cevap vermemiz şık olmaz fakat biliniyor ki kendisi Yargıtay kararıyla görevden alındı. Bu olaylardan sonra kendisinin aday olması şık olmaz. Ben onların adayına bakmıyorum. Önemli olan bizim adayımız. Fakat onlar daha önceden de olduğu gibi aday bulamamışlardı ve bizim adayımızı göstermişlerdi. Zannedersem yine aday sıkıntısı yaşıyorlarmış. Bu dönem Niyazi Alçay MHP’den aday olmayacağına göre onların bir aday sıkıntısı olduğu kesin.
--Eskil siyasetinde Necati Belgemen ve Şerafettin Meral ismi 25 yıldır hep konuşuluyor. 3. Bir adayın şansı olmuyor. Birde bu süreçten dolayı bir ikilik oluştu. Bu konuda ne demek istersiniz?
Eskil’e ikilik kesinlikle zarar vermiştir. Halende bu isimler Eskil’e zarar veriyor. Vatandaşımız burada benim arsam, yolum elden gidecek diye bunları gündemde tuttu. Ama artık bunların gündemden düşmesi gerek. İnşallah bundan sonra gündemden düşerler.
--Siz bu iki isminde Eskil gündeminden gitmesi gerektiğini söylediniz. O zaman Ak Parti’nin adayı ikiliği bitirmek için Necati Belgemen’in adayı Niyazi Alçay’dan ve Şerafettin Meral’den başkası mı olacak?
Buna böyle bakmamak gerek. Eskil’de vatandaş kimi ön plana atarsa onu aday yaparız. Bu iki herhalde bir dönem daha gider. Bu ileride biter diye inanıyorum. Çünkü sizin gibi gençler okumaya başladı. Eskil’de eskiden bu işlere girişen var mıydı? Bak seni bile halen durdurmaya çalışıyorlar. Ama ben seni cesaretinden dolayı gerçekten kutluyorum. Bu senin yaşadığın olaylardan dolayı ben üzüldüm. İstersen beni eleştir sorun değil. Gazetecinin görevi doğruları bulmaktır ama birilerinin değirmenine su taşımayınca böyle oluyor.
--Meslek Yüksekokulu sürecinde en son durum ne?
Ruhi Bey’le konuştuk bu meseleyi, ben Eskil halkını ne söyleyeyim dedim. Bana “gönül rahatlığıyla söyle ki 2014 seçimlerinden önce MYO Eskil’e gelecek” dedi.
--MYO çukurunun mezarlıkla değirmen binası arasına sıkıştırılması ve Necati Belgemen’in inşaatının yakınına yapılması hakkında ne düşünüyorsunuz?
Necati Belgemen iktidar mensubu olmadığı için yeri hakkında bir inisiyatif kullanamaz. Fakat Niyazi Alçay’ın olur. Ben çukurun oraya kazılmasını doğru bulmuyorum. Fakat her şeye rağmen Eskil’e MYO gelsin istiyorum.
--Niyazi Alçay’ın bir bölümü MHP, bir bölümü Ak Parti çatısı altında gerçekleştirdiği icraatları yeterli buluyor musunuz? Sizce Eskil’de tekrar seçim kazanmayı hak etti mi?
Niyazi Başkan öncelikle bizim partimize başvurdu sıra alamadı. Biz bu dönemde gitmemesini isterdik. Zaten Ak Parti’nin belediye başkanlığını kaybetmesinin sebebi de bu. Orada da yapamadı ve tekrar Ak Parti’ye geldi. Şunu açık söylemek gerek teşkilatla uyumlu çalışamıyor. Az çok hizmeti var mı var. Bunu inkâr edemem. Fakat ne Ak Parti’ye geçince Ak Parti’ye yaranabildi ne de MHP’ye yaranabildi. Allah yolunu açık etsin, onu halk değerlendirecek.
--Son dönemde gelen hükümet konağı, SGK, sentetik saha gibi hizmetleri Niyazi Alçay hep kendisine bağladı. Siz hükümet tarafından yaptırılan bu işleri Niyazi Alçay’ın kendisine bağlaması hakkında ne düşünüyorsunuz?
Siz bu soruyu sorarken benim burnumun direği sızladı. Gerçekten en üzüldüğüm konulardan biri bu. Bir toplantıya gidiyoruz hizmetlerini anlatıyor ama Ak Parti’nin adını ağzına almıyor. Ak Parti olmadan bu memlekete bir çivi çakılmaz. Niyazi Alçay ne yapabilir? Bilmiyorum Niyazi Alçay vatandaşı kandırmaya mı çalışıyor? Hükümet konağını Ak Parti yaptı, sentetik sahayı Ak Parti yapıyor. SGK binasını Ak Parti yapıyor. Belediye burada sadece aracı olur.
--Niyazi Alçay’ın seçim zamanı söylediği en çok şey ikiliği bitirmekti. Sizce bu konuda başarılı oldu mu?
Şimdi bu Ak Parti’nin belediye başkanı olduğu için eleştirmek pek doğru olmaz fakat gördüğüm kadarıyla Eskil’de ikilik bitmedi az daha arttı hatta.
--Şu an Eskil’de en çok merak edilen konulardan birisi Ak Parti’nin adayı. Ak Parti’nin adayı nasıl birisi olacak? Hangi kriterleri bünyesinde barındıracak?
Eskil’de pek kriter aranmıyor. Eskil’de senin adamın, benim adamım aranıyor. Ama ben öyle düşünmüyorum. Ahmet gelirse beni ezer, Mehmet gelirse beni ezer düşüncesi var. Benim aradığım kriter dürüst, Eskil’e hizmet yapabilecek birisini arıyorum. Ak Parti’ninkriterlerine uyan bir arkadaşımızı inşallah aday gösteririz.
--Başkanım röportajdan dolayı teşekkür ediyorum.
Asıl ben teşekkür ederim, gerçekten güzel bir röportaj oldu.
MEHMET EMİN ÖZTÜRK