Bir Aksaray Lezzeti: Köfte çöreği

Aksaray’a özgü lezzetlerden biri de Köfte Çöreğidir...

Bir Aksaray Lezzeti: Köfte çöreği

Aksaray’a özgü lezzetlerden biri de Köfte Çöreğidir...

Bir Aksaray Lezzeti: Köfte çöreği
22 Ekim 2013 - 06:51

Tandırların yakılıp sac üstünde yufkaların, sac böreklerinin pişirildiği günlerden günümüze kadar devam eden lezzetlerden biri olan Köfte Çöreği, özellikle sulu köfte yemeği yapılacağı zaman üretilen bir lezzettir. İnce bulgurla, el yordamıyla dövülen etin, soğanla karıştırılmasıyla elde edilen köfteler sac üzerinde birkaç dakika bekletilerek pişirilir.

El ayasından küçük büyüklükte, genelde üçgen ve bazen yuvarlak olarak şekillendirilen Köfte Çöreği, özellikle evin çocuklarının sevindirilmesi için, hemen tandır başında imal edilir. Annelerin, ablaların, komşuların el birliği ile yemek ürettiği o anlarda, girip çıkan küçükler, kendileri için hazırlanan çörekleri heyecanla beklerler ve sevinçle yerler. Konu ile ilgili olarak görüştüğümüz Ümmühan Solak (60), Köfte Çöreğini karın doyurmaktan çok evin ve konu komşunun uşaklarını sevindirmek, onlara bir çerez lezzeti yaşatmak için pişirdiklerini, tandır ve sac başında yaşanan mutlu anlara ait özel bir lezzet olduğunu ifade etti.

Çocukluk hatıralarında Köfte Çöreğinin ayrı bir yeri olduğunu belirten Şevket Şammas Demir (33), kendisinin sac günlerine çok yetişemediğini, ancak ailesinin soba üzerinde pişirdiği o çörekleri ve yerken ağızda hissedilen ezilmiş et parçalarının lezzetini unutamadığını vurguladı.

Günümüzde sac üzerinde ve sobalarda tadılmaya devam edilen Köfte Çöreği, hissedilen soğuklarla beraber yeniden akıllara geldi. Bunun yanı sıra Aksaray’da hizmet veren lokantalarda, bir Aksaray garnitürü olarak Köfte Çöreğinin ikram edilmesi, bir şehir değerinin korunması ve bilinmesi adına önem taşıyor.

 

Haber: K. Solak