COVİD-19 PANDEMİSİ VE FİZYOTERAPİ

Sadece ülkemizi değil tüm dünyayı etkisi altına alan corona virüsü ne yazık ki her geçen gün yayılmaya da devam ediyor. Yapılan araştırmalar yarasadan insana geçtiğini gösteriyor ve ilk olarak Çin'de görülüyor...

COVİD-19 PANDEMİSİ VE FİZYOTERAPİ

Sadece ülkemizi değil tüm dünyayı etkisi altına alan corona virüsü ne yazık ki her geçen gün yayılmaya da devam ediyor. Yapılan araştırmalar yarasadan insana geçtiğini gösteriyor ve ilk olarak Çin'de görülüyor...

COVİD-19 PANDEMİSİ VE FİZYOTERAPİ
04 Nisan 2020 - 06:56

Sadece ülkemizi değil tüm dünyayı etkisi altına alan corona virüsü ne yazık ki her geçen gün yayılmaya da devam ediyor. Yapılan araştırmalar yarasadan insana geçtiğini gösteriyor ve ilk olarak Çin'de görülüyor. Çini kısa sürede etkisi altına alıyor ve ilk defa bu tarz bir virüsle savaşan Çin ciddi anlamda can kayıpları da vererek sonunda salgını yeniyor. Ancak ne yazık ki dünyadaki ticaretin üretim merkezi haline gelen Çin çok fazla yabancı vatandaşı da bünyesinde barındırıyor. Gerek seyahatler gerekse bu vatandaşların ülkelerine dönmeleri sonucu yayılım gösteren bu virüs şuan tüm dünyanın korkulu rüyası haline geldi. 

Dünya bu virüsü  henüz yeni tanıyor ancak gelişen teknoloji ile kısa sürede yapılan çalışmalar yayınlanıyor ve dakikası dakikasına tüm dünya bu haberleri takip ediyor. Yapılan tedavi denemeleri, virüsün yayılma şekilleri, korunma yolları, hastada oluşturduğu semptomlar üzerine yayınlanmış bir çok makale ve bilimsel çalışmalar var.

Ülkemizde de mart ayı itibariyle görülmeye başlayan corona virüsü diğer ülkelere göre yavaş da olsa yayılmaya devam ediyor. Devletin ve halkın almış olduğu önlemler yayılımı yavaşlatıyor.

Özellikle 65 yaş üstü ve kronik hastalığı olanlarda daha ağır geçirilen bir hastalık süreci var. Solunum sistemini etkilemesi sebebiyle hastaların bir kısmı solunum cihazlarına bağlanarak tedavi ediliyor. Daha genç ve sağlıklı olan bireyler ise neredeyse normal bir grip gibi bu hastalığı atlatıyor. Ancak bu demek değil ki gençler önlem almayacak. 

 Korunmak için Dünya Sağlık Örgütü basit tedbirler yayınladı. Bu tedbirler:
Ellerinizi düzenli olarak 20 saniye boyunca su ve sabunla yıkamak veya alkol bazlı sıvı ile ovalamak
Öksürürken veya hapşırırken burnunuzu ve ağzınızı tek kullanımlık mendille ya da dirseğiniz içi ile örtmek
Kendisini iyi hissetmeyen kişilerle yakın temastan (1 metre) kaçınmak
Kendinizi iyi hissetmiyorsanız, evde kalıp kendinizi diğer kişilerden ayrı tutmak
Elleriniz temiz değilken gözlerinize, burnunuza veya ağzınıza dokunmak

Alınması gereken tedbirler basit ve uygulanabilir. Devletimizin yürütmüş olduğu “Evde Kal” tedbiri ise yayılımı yavaşlatacak en önemli tedbir. Vatandaşların evde kalması, hijyen kurallarına uyulması ve hasta olan bireylerin tespit edilip tedavi edilmesi ile bu virüs ortadan kalkacaktır. 

Dikkat edilmesi gereken diğer bir konu ise egzersiz. Evde kaldığınız süre boyunca kaslarınızın halk arasında da denildiği adıyla erimemesi yani atrofiye uğramaması için ev içerisinde basit egzersizler yapabilirsiniz. Hatta küçük ağırlıklar ile de egzersizler yaparak bu süreçte kas kütlenizi dahi artırabilirsiniz. Egzersiz yapmak da yine bağışıklık sisteminizi kuvvetlendirecektir.

Diğer bir dikkat edilmesi gereken konu ise “Sigara”. Akciğerlerinizi ve vücudunuzu zehirleyen bu alışkanlık aynı zamanda bağışıklık sisteminizi de zayıflatıyor. Virüslerle savaşması gereken akciğer sigara ile savaşmaya çalışıyor ve bu durum ne yazık ki sizi hasta ediyor. Covid-19 sigarayı bırakmanız için de bir fırsat ve sebeptir. 

Özellikle yabancı üniversitelerin yayınladığı kaynaklarda gördüğümüz önemli bir korunma yolu da solunum egzersizleridir. Özellikle biz fizyoterapistler bu pandeminin solunum rehabilitasyonu kısmında varız. Akciğerin düzgün oksijenlenmesi, solunum kontrolünüz, öksürük eğitimleri, sekresyon ve balgam atımı solunum rehabilitasyonunun faydalarındandır. Bu egzersizlerle ilgili gerek Türkiye Fizyoterapistler Derneği gerek şahsım gerekse meslektaşlarım bir çok video ve bilgilendirme yazıları yayınladık. İnternet üzerinden erişebileceğiniz bu egzersizleri yaparak covid-19 a karşı daha dirençli bir akciğere sahip olabilirsiniz. 

Covid-19 pandemisini ülke olarak en kısa zamanda yeneceğiz. Moralimizin yüksek olmasını sağlamak, bağışıklığımızı kuvvetlendirmek, egzersiz yapmak ve hijyen kurallarına uymak bireysel olarak alabileceğimiz tedbirler. Tüm bireyler olarak bu tedbirleri almakla yükümlüyüz. 

Fizyoterapist Metin İÇLİ
Türkiye Fizyoterapistler Derneği Aksaray İl Temsilcisi