Gıda Güvenliği Koordinasyon Kurulu Olağan Toplantısı Yapıldı

İlimizde gıda güvenliği sorunları ile mücadele edebilmek, mevcut gıda mevzuatı çerçevesinde denetim etkinliğinin arttırılarak üretilen ve tüketilen gıda maddelerinin güvenilirliğini maksimum seviyeye çıkartabilmek ve halkımızın güvenli gıdaya ulaşmasında izlenecek yolun belirlenmesi için oluşturulan “Gıda Güvenliği Koordinasyon Kurulu” aylık olağan toplantısı, Aksaray Valiliği toplantı salonunda gerçekleştirildi.

Gıda Güvenliği Koordinasyon Kurulu Olağan Toplantısı Yapıldı

İlimizde gıda güvenliği sorunları ile mücadele edebilmek, mevcut gıda mevzuatı çerçevesinde denetim etkinliğinin arttırılarak üretilen ve tüketilen gıda maddelerinin güvenilirliğini maksimum seviyeye çıkartabilmek ve halkımızın güvenli gıdaya ulaşmasında izlenecek yolun belirlenmesi için oluşturulan “Gıda Güvenliği Koordinasyon Kurulu” aylık olağan toplantısı, Aksaray Valiliği toplantı salonunda gerçekleştirildi.

Gıda Güvenliği Koordinasyon Kurulu Olağan Toplantısı Yapıldı
16 Aralık 2013 - 15:59

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından organize edilen ve Aksaray Vali Yardımcısı Tolga Polat başkanlığında gerçekleştirilen kurula, Aksaray Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bestami Zabun, Aksaray Halk Sağlığı Müdürü Dr.Oğuz Keleş ve diğer kurul üyeleri katıldı.
Kurulda ayrıca, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Gıda ve Yem Şube Müdürü İlhan Akbal, 2013 yılı içerisinde Gıda Güvenliğinin sağlanmasına yönelik olarak yapılan faaliyetlerle ilgili bir sunum yaptı. Akbal; yıl içerisinde 1745 işyerinde denetim yapıldığını ve bu denetimlerde 371 numune alındığını belirterek, bu numunelerden 8 tanesinde olumsuz sonuç çıktığını söyledi. Numune sonucu olumsuz çıkan işletmelere toplamda 181.764 TL para cezası verildiğini belirten Akbal, “Tüketicilerimizin bu konulardaki şikayet ve taleplerini Alo 174 Gıda Hattına iletmeleri halinde gerekli denetimler yapılarak sistem içerisinde geri dönüş bilgileri kendilerine ulaştırılmaktadır.” dedi.

Kurulda söz alan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bestami Zabun; Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerini yaptırmaları için verilen sürede sona yaklaşıldığını belirterek,"17 Aralık 2011 tarihinden önce Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından Çalışma İzni ve Gıda Sicili Belgesi, Kayıt Belgesi veya bu belgelere eşdeğer belge almış ve halen faaliyet gösteren kayıt kapsamındaki gıda işletmeleri, bu belgelerini en geç 31.12.2013 tarihine kadar, yem işletmeleri ise en geç 01.01.2014 tarihine kadar, Kayıt Belgesi ile değiştirmek zorundadırlar.

“Gıda İle Temas Eden Madde Ve Malzeme Üreten İşletmelerin Kayıt İşlemleri” ve “İyi Üretim Uygulamalarına Dair Yönetmeliğin” yayımından önce çalışma izni ve gıda sicili belgesi, kayıt belgesi veya bu belgelere eşdeğer belge almış ve halen faaliyet gösteren kayıt kapsamındaki gıda ile temas eden madde ve malzeme üreten işletmeler, bu belgelerini en geç 31.12.2013 tarihine kadar yine bu yönetmelikteki yer alan Kayıt Belgesi ile değiştirmek zorundadırlar. Ayrıca İl Müdürlüğümüze müracaat etmiş fakat belgelerini almamış işletme sahiplerinin de belgelerini en kısa sürede teslim almaları gerekmektedir.” diye konuştu ve Kurul Üyesi, Oda ve Birlik Başkanlarından bu konuda üyelerini son kez bilgilendirmelerini istedi.
Kurul; 2014 yılında yapılabilecekler konusunu görüştükten sonra üç ayda bir toplanmak üzere sona erdi.