Konuyla ilgili bir açıklama yapan İl Müdürümüz Bestami Zabun; "Bilindiği üzere 5 Temmuz 2013 tarihinde, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı tarafından müştereken çıkartılan "Hijyen Eğitimi Yönetmeliği" ile; gıda üretim ve perakende işyerleri başta olmak üzere, çeşitli sıhhi ve gayrisıhhi işyerlerinde çalışanların portör muayeneleri ve tetkiklerinin yapılmayıp, bunun yerine çalışanların hijyen eğitimi alması gerektiği ve yönetmelik kapsamında bulunan iş yeri sahipleri ve işletenlerin 5 Temmuz 2014 tarihine kadar çalışanlarının eğitim almalarını sağlamakla yükümlü oldukları hükmü getirildi.
Yönetmelikte belirtilen iş kollarında çalışan kişilerin 5 Temmuz 2014 tarihine kadar hijyen eğitimi alması zorunludur. İş yeri sahipleri ve işletenleri, çalışanlarının hijyen eğitimi almasından ve belgeli olarak çalıştırılmasından birinci derecede sorumludur. Bizzat çalışmaları durumunda ise iş yeri sahipleri ve işletenleri de bu eğitimi almaya mecburdur." dedi.
Gıda Sektörüyle İlgili Hangi Tür İşyerlerinde Çalışanlar Eğitim Almak Zorundadır?
1) Gıda üretim işyerleri,
2) Perakende iş yerleri (Ana dağıtım merkezleri, hazır yemek hizmeti, iş yeri ve kurum yemekhaneleri, restoranlar ve diğer benzeri gıda hizmetlerinin sunulduğu yerler, dükkânlar, toptan satış yerleri, süpermarket dağıtım merkezleri dâhil olmak üzere son tüketiciye satış ve dağıtım noktasında gıdanın işlenmesi, muameleye tabi tutulması veya depolanması ve benzeri hizmetlerin verildiği iş yerleri)
3) İnsani tüketim amaçlı sular ile doğal mineralli suların üretimini yapan iş yerleri
Eğitim İçin Nereye Başvurulacak?
Eğitim Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü tarafından en az 8 saat olarak uygulanacak ve eğitim sonunda kurs bitirme belgesi verilecektir. Söz konusu işyerlerinin üyesi oldukları Odalara (Esnaf Sanatkârlar Odası, Ticaret Sanayi Odası gibi) ve eğitimleri düzenleyecek olan Halk Eğitim Merkezi Müdürlüklerine başvurarak bilgi alması gerekmektedir.
Eğitim Konuları Nelerdir?
Eğitimler, hijyen ilkelerine uyulmaması sebebiyle halk sağlığı açısından risk oluşturduğu bilinen virüslerin, bakterilerin, parazitlerin, mantarların ve diğer enfeksiyon etkenlerinin genel özelliklerini, bulaşma yollarını, hangi iş kolunda nasıl bulaşmalar olabileceğini veya halk sağlığının nasıl tehdit göreceğini, hastalık belirtilerini ve korunma yollarını içerir.
5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamındaki iş yerlerinde çalışan kişiler için mecburi olan gıda hijyeni eğitim konularını kapsamaz.
Eğitim Almamış Personel Çalıştırılması Durumunda Ne Olacak?
Belirtilen tarihe kadar gerekli hijyen eğitimini almayan her bir çalışan için ayrı ayrı olmak üzere, işyerine iki yüz elli Türk Lirasından bin Türk Lirasına kadar idari para cezası uygulanacaktır.
