Bir Aksaray Lezzeti: Bağ Cacığı

Aksaray’a özgü lezzetlerden biri de Bağ Cacığıdır.

Bir Aksaray Lezzeti: Bağ Cacığı

Aksaray’a özgü lezzetlerden biri de Bağ Cacığıdır.

Bir Aksaray Lezzeti: Bağ Cacığı
26 Ekim 2013 - 06:41

Bağ Cacığı, bahar aylarının gelmesiyle beraber özellikle Nisan ayında, Aksaray bağlarında süren taze bağ filizlerinin ve yapraklarının sofralarımıza misafir olması ile bilinir/di. Taze bağ yaprakları ve filizleri koparılır. İnce ince doğranır. Yeşilliğini kaybetmemesi için özelikle gölgede kurutulur. Bu kurutma iki-üç gün sürer. Kurutulan bağ cacıkları; bulgur, soğan ve salça kullanılarak bulgur pilavı tarzında pişirilir. Burada önemli olan bağ cacıklarının bol tutulmasıdır. Sıcak olarak ya da soğutulduktan sonra üzerine yoğurt konularak tüketilir. Konuyla ilgili bilgi aldığımız Ümmühan Solak (60), Bağ Cacığı yemeğini sadece bahar aylarında değil, bağ cacıklarını kurutup kayıt evine (kiler) kaldırarak kış boyunca da tüketirdik şeklinde konuştu. 30 yaşına kadar Bağ Cacığı yemeği ile tanışmadığını ve validesinin yöremize ait bu özel lezzeti hatırlayıp pişirmesiyle tattığını belirten Ali Çapan Kalkan, hafif ekşili lezzeti ile Bağ Cacığı yemeğinin oldukça sıra dışı bir lezzet olduğunu, unutulmuş olmasının da kendisini üzdüğünü ifade etti. Yöremize özgü Bağ Cacığı lezzetinin, annelerimiz tarafından yeniden hatırlanması ve yeni neslin hatırlaması, bu özel tadın korunması adına önem taşımaktadır. Bu lezzetleri bilmeden ve sormadan Aksaray sofrası üzerine yorum yapmanın eksikliği ortadadır.   Haber: K. Solak