Yaklaşan Kurban Bayramı Aksaray Tirit'ini Hatırlattı...

Aksaray\'a özgü lezzetlerden biri de \'Tirit\' yemeğidir. Aksaray sofrasının etli yemeklerinden biri olan Tirit, bu münasebetle özellikle Kurban Bayramı mevsiminde sıkça tüketiliyor.

Yaklaşan Kurban Bayramı Aksaray Tirit'ini Hatırlattı...

Aksaray\'a özgü lezzetlerden biri de \'Tirit\' yemeğidir. Aksaray sofrasının etli yemeklerinden biri olan Tirit, bu münasebetle özellikle Kurban Bayramı mevsiminde sıkça tüketiliyor.

Yaklaşan Kurban Bayramı Aksaray Tirit'ini Hatırlattı...
10 Ekim 2013 - 13:01

 Aksaray merkez, köy ve kasabalarının önemli lezzetlerinden bir olan Tirit, Aksaray ekmeği olan yufkanın kurusu ile haşlanmış, kemikli, yağlı, tercihen büyükbaş hayvan eti kullanılarak elde ediliyor. Haşlanan etin suyu bir tepside kuru yufkanın üzerine dökülür ve et parçaları üstüne konuyor. Tercihen pul biber ile karabiber tepsinin üzerine serpiliyor.
Su miktarının önemli olduğu Tirit, yufkaların çok yumuşamasını önlemek amacıyla fazla bekletilmeden tüketiliyor. Kuru soğan Tirit yemeğinin olmazsa olmazlarından. Konu ile ilgili olarak bilgi aldığımız Fadimana Bakar (70), çocukluğuna dair köy hatıraları dâhil olmak üzere bugüne kadar Tirit yemeğini beceri ile yaptıklarını ve beğeni ile tükettiklerini söyledi.

Tirit yemeği ile Aksaray’da tanışan üniversite öğrencisi Latif Güloğlu, Tirit’in sıra dışı bir lezzet olduğunu, bekâr evinde kendilerinin de yapmaya çalıştıklarını ifade etti. Ayrıca Güloğlu, Aksaray’ın kendine özgü ekmeği olmadığı yönündeki görüşün yersiz olduğunu, yufka denilen lezzetin bu şehrin geleneksel ekmeği konumunda bulunduğunu sözlerine ekledi. İmran Solak (60), Tirit etinin vaktiyle çömlek içinde ve tandırda haşlandığını, bu suretle eşsiz bir lezzete ulaşıldığını belirtti.Farklı ve sıra dışı bir lezzet olan Tirit yemeğinin Aksaray’da hizmet veren lokantalarda müşterilere servis edilmesi, söz konusu şehir lezzetinin korunması ve Aksaray’a özgü tanınan bir değer olması adına önem taşıyor. 

(Haber: K. Solak)