AKSARAY'DA YAĞMURUN ARDINDAN HUBUBAT EKİMLERİ BAŞLADI

Aksaray genelinde Ekim ayının gelmesiyle birlikte Yağan yağmurun ardından üreticilerimiz tarafından hububat ekimine başlandı.

AKSARAY'DA YAĞMURUN ARDINDAN HUBUBAT EKİMLERİ BAŞLADI

Aksaray genelinde Ekim ayının gelmesiyle birlikte Yağan yağmurun ardından üreticilerimiz tarafından hububat ekimine başlandı.

AKSARAY'DA YAĞMURUN ARDINDAN HUBUBAT EKİMLERİ BAŞLADI
18 Ekim 2018 - 14:34

MALİYET GİRDİLERİNDEKİ AŞIRI ZAM NEDENİYLE BU YIL BİRÇOK TARLA BOŞ KALIYOR

Ekim ayı geldi fakat Maaliyet girdilerindeki aşırı fiyat artışı çiftçinin sonunu getirmek üzere. Çiftçiler 80 Kuruş civarlarına sattığımız Arpa ve 1 Lira civarında sattığımız Buğdayın tohumunu 3 liranın üzerine çıkması nedeniyle alamadıklarını ve birçok çiftçinin Tohum alıp ekim yapamadığını söylediler. Mazot ve Gübre fiyatları ise hesap edilecek gibi değil diyen üreticiler bu yıl bir çok üretici arkadaşımız tarlasını ekemeyecek diyorlar.

Aksaray Tarım ve Orman İl Müdürü Bülent Saklav ise Ekim yapan çiftçilerin ekimine katıldı.

Saklav yaptığı açıklamada "Aksaray arazileri istatistiklere göre % 96,40 ile 405.309 Ha olmak üzere tarla arazisi vasfında bulunmaktadır. TUİK 2017 yılı verilerine göre bu tarla arazisi üzerinde öncelikli olarak; 836.495 dekar alanda arpa, 805.991 dekar alanda buğday, 46.100 dekar alanda çavdar, 68.632 dekar alanda dane mısır ve 2.042 dekar alanda yulaf yetiştirilmekte olup, buna mukabil 282.383 ton arpa, 264.767 ton buğday, 13.984 ton çavdar, 73.233 ton dane mısır ve 417 ton yulaf üretilmektedir.

İlimizde tarımsal üretim alanının büyük bir kısmını hububat ekim alanları oluşturmaktadır. İster Sulu tarım alanları olsun, isterse kuru tarım alanları olsun münavebe uygulanan tarlalarda güzlük hububat ekimi büyük önem taşımaktadır. Zira buğdaygiller olarak tabir edilen; buğday, arpa, çavdar, dane mısır, yulaf v.s güz ayında özellikle ekim ayında ekilmeleri ve kışa girmeden kök sisteminin oluşarak toprak üstü yeşil aksamının teşekkül etmesi ürün verimi üzerine çok etkili olmaktadır.

Hububat ekimi öncesinde üreticilerimize özellikle şunları tavsiye etmek istiyorum. Tohum ekimi yapmadan önce toprak hazırlığını iyi yapmalarını, toprak tavını ve nemini kontrol etmelerini, sertifikalı tohum kullanmalarını, toprak altı, toprak üstü hastalık ve zararlılarına karşı koruyucu ilaçlamaları yapmalarını tavsiye ediyorum. Bu vesileyle 2018-2019 Ekim ve üretim sezonunun İlimiz üreticilerine hayırlar getirmesini, ürünlerinin bol kazançlarının bereketli olmasını diliyorum.” Dedi.