AKSARAY'DA YETİŞTİRİCİLERE KAZ CİVCİVİ DAĞITILDI

Tarım İl müdürlüğü özel idare kaynaklı kaz yetiştiricilerine civciv dağıtımında bulundu.

AKSARAY'DA YETİŞTİRİCİLERE KAZ CİVCİVİ DAĞITILDI

Tarım İl müdürlüğü özel idare kaynaklı kaz yetiştiricilerine civciv dağıtımında bulundu.

AKSARAY'DA YETİŞTİRİCİLERE KAZ CİVCİVİ DAĞITILDI
20 Haziran 2019 - 15:15

Vali Yardımcısı Şahin Bayhan öncülüğünde tarım Müdürü Bülent Saklav, birlikler ve İl Genel Meclis temsilcilerinin de katıldığı dağıtım töreninde bilgiler verildi. Tarım Müdürü Bülent Saklav 2017 yılında İç Anadolu bölgesinde kaz kesimhanesinin ilkinin Aksaray’da kurulduğunu söyledi. Aksaray’da 100 bin civarında olan kaz sayısını 500 binlere çıkarmak için çalıştıklarını belirtti. 103 üreticiye 15 adetten 1545 kaz civcivi verilerek Aksaray’da kaz yetiştiriciliğini marka yapmak istedikleri ifade edildi. Kaz civcivleri düzenlenen törenle üreticilere teslim edildi.

Bilindiği üzere ilimiz hayvansal üretim ve hayvan sayısı bakımından ülkemizde ilk 10 il arasında yer almaktadır. Hayvansal üretimin bir kolu da Kanatlı hayvan yetiştiriciliğidir. Kanatlı hayvan yetişitirciliğinde son 3 yılda ilimizde ilerleme gösteren kaz yetiştirciliği önemli bir yer kapsamaktadir.il Müdürlüğümüz olarak ilimizdeki çiftçilerimizin gelir düzeyini artırmak »alternatif gelir kaynakları oluşturmak amacıyla sayın Valimizin himayesinde İl genel meclisi ve İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği bütçesinden müdürlüğümüze verilen ödeneklerle ve bakanlık projelerimizle üreticilerimize %70 -%100 hibeli olarak kaz dağıtımı gerçekleştirilmiş, 2019 yılında iç Anadoludaki tek kaz kesimhanesi Aksarayda kurulmuş ve kaz yetişiricilerimiz eğitilerek bir kooperatif altında birleştirilmiştir.

Ayrıca bu bağlamda 2014 yılında il özel idaresi ve il genel meclisi bütçesinden akatarılan ödenekle 10 aileye 400 adet kazın tamamı hibe olarak verilmiş olup; 2019 yılında ise Müdürlüğümüze tahsis edilen 100 bin TL ödenek çerçevesinde 103 üreticimize 1545 adet kaz yavrusu % 30 çiftçi katkısı ile bugün dağıtılacaktır.Yapılan hibe ve projelerle ilimizde 5 yıl önce 10 bin adet olan kaz sayısı bugün 100 bin adete çıkmıştır. Amacımız bu sayıyı önümüzdeki 5 yıl içinde 500 bin adede çıkararak ilimizi kaz yetişrirciliği konusunda merkez ve marka bir il yapmaktır.

Ben bu vesile bütün tarımsal faaliyetlerimizi himayesinde yaptığımız sayın valimize ilimizdeki tarım ve hayvancılığın gelişmesine her zaman destek veren sayın milletvekillerimize »sayın belediye başkanımıza »sayın sayın rektörümüze, il başkanlarımıza bu sene müdürlüğümüze kaz dağıtımı konusunda ödenek ayıran sayın il genel meclisi başkanımıza ve değerli eski yeni il genel meclisi üyelerimize , sayın il özel idaresi genel sekreterimize, tüm kurum müdürlerimize »tüm oda ve stk başkanlarımıza basın mensuplarımıza ve değerli çiftçilerimize teşekkür ediyor. Dağtılacak hayvanların bereketli olmasını temenni ediyorum.