ASÜ, ENGELSİZ ÜNİVERSİTE İÇİN YEŞİL VE MAVİ BAYRAĞA DA TALİP

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, engellilerin mekânda erişim konusunda hiçbir sorun yaşamaması adına yapılan çalışmaların ardından ASÜ’nün “Turuncu Bayrak” ödülü aldığını, mümkün olan en hızlı şekilde Yeşil ve Mavi Bayrak ödülünü almak için de ödevlerini yerine getirmenin gayretinde olduğunu söyledi.

ASÜ, ENGELSİZ ÜNİVERSİTE İÇİN YEŞİL VE MAVİ BAYRAĞA DA TALİP

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, engellilerin mekânda erişim konusunda hiçbir sorun yaşamaması adına yapılan çalışmaların ardından ASÜ’nün “Turuncu Bayrak” ödülü aldığını, mümkün olan en hızlı şekilde Yeşil ve Mavi Bayrak ödülünü almak için de ödevlerini yerine getirmenin gayretinde olduğunu söyledi.

ASÜ, ENGELSİZ ÜNİVERSİTE İÇİN YEŞİL VE MAVİ BAYRAĞA DA TALİP
04 Aralık 2018 - 03:53

Dünya Engelliler Günü münasebetiyle düzenlenen sabah kahvaltısında Rektör Şahin, engelli dernekleri, öğrenci toplulukları ve bu hususta çalışmalar yapan diğer sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldi. ASÜ’nün engelsiz bir üniversite olması adına, imkânlar dâhilinde en iyisini yapmaya çalıştıklarından söz eden Şahin, bu kapsamda ilk iş olarak, engelli öğrencilerin işlerini kolaylaştıracak bir yönerge hazırladıklarını vurguladı. ASÜ’nün, engellilerin de özel olarak tercih ettiği bir Üniversite olması gerektiğini kaydeden Rektör Şahin, “Türkiye’de 200’ün üzerinde üniversite var. Bunlardan 16’sı ‘Turuncu Bayrak’ ödülü aldı. Bu ödül, engellilerin mekânda erişim konusunda sorun yaşamadığı üniversitelere veriliyor. Kamu üniversiteleri arasında ödül alan 13 üniversiteden birisi de ASÜ’dür. Üstelik bu üniversitelerin önemli bir bölümü sadece bir bina için bu ödülü aldı; biz ise kampüsün tamamı için aldık. Bu açıdan Türkiye şartlarında en iyi üniversite konumundayız” dedi.
 
- Bugün Dünden İyiyiz, Yarın Bugünden Daha İyi Olacak 

Hedeflerinin Turuncu Bayrağın yanı sıra Yeşil ve Mavi Bayrakları da almak olduğunu vurgulayan ASÜ Rektörü, şöyle devam etti: “Yeşil Bayrak, eğitim-öğretim standartlarının engellilere uygun hale getirilmesinin ardından alınabiliyor. Biz bu konuda ödevlerimizi yerine getirmenin gayretindeyiz. Allah’ın izniyle bu yıl Yeşil Bayrağa da talip olmak istiyoruz. Ödüllerin üçüncüsü ise Mavi Bayrak. Bu da, üniversitedeki sosyal ve kültürel etkinliklere engelli bireylerin rahatlıkla ulaşabilmesini içeriyor. Bu konuda da gerekli tedbirleri alıyoruz. Biz, ilgili üç bayrağı alınca da işimiz bitmeyecek. Daha fazlasını yapacağız.” Şahin, işaret dili ile alakalı çalışmaların da verimli şekilde devam ettiğini vurguladığı konuşmasını, “İşaret dili eğitimleri başladı. Şu anda üç bölümde veriliyor. Zaman içinde, -öğretici sayısının da artmasıyla birlikte- çok sayıda bölümde bu eğitimleri vermeyi arzu ediyoruz. Bugün dünden daha iyi, yarın da bugünden çok daha iyi olacak” şeklinde tamamladı.
 
- Engelsiz Hayata Dair Toplumsal Farkındalık Oluşmaya Başladı 
 
Aksaray Valisi Ali Mantı da, Dünya Engelliler Gününü kutladığı konuşmasında toplumsal hassasiyete dikkat çekerek, “Engelliler konusunda toplumsal hassasiyetin geliştirilmesi, engellerin ortadan kaldırılması için son derece önemli. Allah ülkemize ve milletimize, güzellikler ve hayırlar nasip etsin” dedi. Bu gibi özel günlerin, insanların gönlündeki ve beynindeki zincirlerin kırılması adına önemli bir vesile olduğundan söz eden Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hacı Murat Yılmaz, ASÜ’de benzeri etkinlikleri, geniş bir katılım eşliğinde düzenlediklerini ifade etti. Toplumda engelsiz hayata dair bir farkındalığın oluşmaya başladığını ileten Yılmaz, “Hem personelimize, hem de öğrencilerimize, mevcut imkânlar dâhilinde en iyi hizmeti vermeye çalışıyoruz. Mekânda erişilebilirlik, sosyal ve kültürel faaliyetler gibi alanlarda çalışmalar üretmeye devam edeceğiz. İlgili arkadaşlarımızla sürekli istişare içerisindeyiz. Bu konuda çalışmalar yapan dernekler ve sivil toplum kuruluşlarıyla sürekli görüşüyor, yaptığımız çalışmaları değerlendiriyoruz. Böylece, ilerlememiz gereken yerleri görüyor, yaptığımız çalışmalarda aksayan bir taraf varsa onları da düzeltme ve yenileme şansına sahip oluyoruz” dedi.
 
- ASÜ’de Eğitim-Öğretim Gören Engelli Öğrenciler Şanslı 
 
ASÜ Engelsiz Birim Koordinatörü Doç. Dr. Emine Fırat, sevgi, ilgi ve iletişimle her türlü engelin aşılabileceğini belirterek, birimin yaptığı çalışmaları özetledi. Aksaray Engelliler Derneği Başkanı Bekir Kaya ise ASÜ’de eğitim-öğretim gören engellilerin çok şanslı olduklarını şu sözlerle anlattı: “Engelli öğrencilerimiz ASÜ’de çok özel insanlarla birlikte. Erişilebilirlik ve eğitim bakımından ASÜ, engelliler için ön sıralarda olan bir Üniversite. Başta Rektör hocamız olmak üzere, emeği geçen herkese çok teşekkürler.” Toplumun geneline ve özel olarak da öğrencilere bir farkındalık kazandırmak istediklerini söyleyen Beyazay Derneği Başkanı Doç. Dr. Kayıhan Erbaş da, şunları kaydetti: “Öğrencilerimiz ilerleyen süreçlerde farklı meslekleri icra edecekler. Onların, buradan aldıkları eğitimlerle, engellileri de kapsayacak şekilde düzenlemeler yapan, mesleklerini onları da ön plana alacak şekilde icra eden bireyler olması çok önemli. Bu konuda duyarlı bir üniversiteyiz. Rektör hocamız ve ekibi bizlere her zaman destek oluyor.”
 
Konuşmaların ardından toplantı, dernek ve topluluk mensuplarıyla, engelli bireylerin soruları ve yapılabilecek çalışmalara dair katkıların değerlendirilmesi şeklinde sürdü.