EĞER BİR YERDE İMAN VARSA ORADA ÜMİT VARDIR

Aksaray Enderun Aileyi Koruma Eğitim ve Kültür Derneği ve Birlik Vakfı Aksaray Şubesinin düzenlediğiSiyer Vakfı Kurucusu, Araştırmacı, Yazar Muhammed Emin Yıldırım’ın...

EĞER BİR YERDE İMAN VARSA ORADA ÜMİT VARDIR

Aksaray Enderun Aileyi Koruma Eğitim ve Kültür Derneği ve Birlik Vakfı Aksaray Şubesinin düzenlediğiSiyer Vakfı Kurucusu, Araştırmacı, Yazar Muhammed Emin Yıldırım’ın...

EĞER BİR YERDE İMAN VARSA ORADA ÜMİT VARDIR
06 Aralık 2017 - 14:24

Aksaray Enderun Aileyi Koruma Eğitim ve Kültür Derneği ve Birlik Vakfı Aksaray Şubesinin düzenlediğiSiyer Vakfı Kurucusu, Araştırmacı, Yazar Muhammed Emin Yıldırım’ın konuşmacı olarak katıldığı Nebevi Ufukta Ümit Meltemi adlı konferansta deyim yerinde ise izdiham yaşandı.  Aksaray Kültür Merkezinde düzenlenen konferans da sahneye kilimler serilip birçok kişinin sahnede oturmasına rağmen ayakta izleyenler olduğu ve salona giremeyip birçok kişinin geri döndüğü görüldü. Hicri 1439 yılını Hadis Yılı ilan ederek tüm yurtta hadis üzerine çalışmalar yapan Muhammed Emin Yıldırım Nebevi Ufuk serlevhası ile ufuklarımızı Sahabe ufkuna eriştirmenin yollarını öğreneceğimiz programlar icra ediyor. Bu programların yurt içindeki ilk programını ilimizde Nebevi Ufukta Ümit Meltemi konusu ile gerçekleştirdi.

Yazar Muhammed Emin Yıldırım programında şu konulara değindi:

Eğer bir yerde iman varsa orada ümit vardır.

Nebevi Ufukta Ümit dediğimiz zaman akıllara ilk gelen şeyin ‘eğer bir yerde iman varsa orada ümit vardır çünkü iman dediğimiz şey ümitle başlar’ ifadesinin olması gerektiğini söyleyerek sözlerine başlayan Yıldırım; “Eğer biz Nebevi Ufukta Ümit meselesini anlarsak hiçbir mesele aklımıza şüphe olarak düşüp de biz de hakikati kemiren bir kurda dönüşecek şekle gelmez” dedi.

Peygamber Efendimizin konuya bakış açısını ise “Bir kez olsun Allah Rasulu (sav), karşısında İslam’a ağızlarını doldura doldura kin kusan insanlardan bile ümit kesmeyerek sonuna kadar o insanlara karşı ümidini besledi” sözleriyle dile getirirken, bir anne babanın çocuğundan veya bir öğretmenin öğrencisinden ümidini kesmesinin büyük bir yanlış olduğunu belirterek Peygamberin bakış açısının örnek alınması gerektiğini vurguladı.

Kur’an’ın en ümit verici ayeti

Muhammed Emin Yıldırım Hoca konuşmasının giriş kısmından sonra dinleyicilerle “Kur’an’ın en ümit verici ayeti” diye nitelendirdiği, Hz. Ali’nin “Bu ayet Allah’ın rahmetini en geniş bir biçimde yansıttığı ayettir” dediği, Peygamberimizin ise “O ayet öyle bir ayettir ki benim için bütün dünyadan ve dünyanın içinde bulunan her türlü nimetten daha güzel daha önemlidir” ifadelerini kullandığı Zümer suresinin şu ayetini paylaştı.

“De ki: Ey kendi aleyhlerinde olmak üzere haddi aşan kullarım, Allah’ın rahmetinden ümit kesmeyin! Çünkü Allah, bütün günahları bağışlar. Şüphesiz ki O çok bağışlayıcıdır, çok merhamet edicidir.”

            Ayetin sahabe üzerinde nasıl bir etki bıraktığını anlatan Yıldırım, “Eğer bu ayet Mekke’de Medine’de ne zaman okunsa birkaç sahabiyiAllahu Ekber diyerek titreyip yere düştüklerine şahit olurdunuz, kaç sahabinin sevinçten yüzlerinin renginin değiştiğine şahit olurdunuz” dedi.

 

Şu Üç Maddeyi Aklınızdan Çıkarmayın

Tövbe ettikten sonra büyük günah yoktur

Günahta ısrar ettikten sonra küçük günah yoktur

Her bir günahtan da küfre giden bir yol vardır

Bu üç maddeyi dinleyicilere söyleyen ve akıllarından çıkarmamalarını isteyen Yıldırım, şirkin dışında samimi edilen tövbelerle bütün günahların affolunacağını ‘ben öyle bir günah işledim ki Allah beni affetmez’ cümlesinin bir Mü’minin söylemeyeceği bir cümle olduğunu belirtti ve “İşlediğin günah ne kadar büyük olursa olsun o günah Allah’ın rahmetinden büyük değil” dedi.

Beş Ödev

            Konuşmasının sonunda ise eskiden olduğu gibi işlediği dersten beş mesaj çıkarmak yerine kendisini dinleyenlere hayatlarında uygulamaları için bir emanetçi göreviyle beş tane ödev verdi.

1) Hangi konuda ne kadar ümitsiz olduğumuzu teşhis edip, bu teşhis üzerinden tedaviye başlamak,

2) Zümer 53, Bakara 218, Nisa 104 ayetlerinin tefsirinin ailecek okunması ve bize verilmek istenen ümit derslerini almak,

3) Her bir Mü’minin ümitvar olması gerektiği, asla karamsar ifadeler kullanıp insanların moralini bozmaya hakkının olmadığı ve bunun için elinden ne geliyorsa yapması gerektiği,

4) Gençliğin ne kadar önemli olduğuna vurgu yapıp, ümidini kaybeden gençlerin elinden tutup arkadaşı, dostu olmak,

5)Allah’a karşı güzel zanda bulunmak. Günahlarımızdan korkmak ama Allah’ın rahmetinden ümit kesmemek .

Muhammed Emin Yıldırım bu beş ödevi verdikten sonra konuşmasının şu duayla bitirdi.

“Allah (c.c.) bizi de korktuklarımızdan emin, umduklarımıza nail eylesin” 

Program sonunda ise Aksaray Merkez Kız İmam Hatip Lisesinde Aksaray Enderun Aileyi Koruma Eğitim ve Kültür Derneği ve Birlik Vakfı Aksaray Şubesi tarafından Muhammed Emin Yıldırım’ın İnsani İlişkilerde İlahi Ölçü adlı kitabının öğrencilere ücretsiz dağıtılarak yapılan bilgi yarışmasının ödül töreni yapıldı. Törende 9-10-11. Sınıf öğrencilerinin birincilerine yarım altın, ikincilerine çeyrek altın, üçüncülerine ise gram altın hediye edildi. Ve mansiyon ödülü olarak görme engelli bir öğrenciye ses kayıt cihazı hediye edildi.