İSA GÖK’DEN RAMAZAN AYINDA ÖNEMLİ UYARI

Türkiye Gıda ve Şeker Sanayi İşçileri Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, halka Ramazan’da yapay tatlandırıcıdan üretilen tatlıların tüketilmemesi uyarısını yaptı.

İSA GÖK’DEN RAMAZAN AYINDA ÖNEMLİ UYARI

Türkiye Gıda ve Şeker Sanayi İşçileri Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, halka Ramazan’da yapay tatlandırıcıdan üretilen tatlıların tüketilmemesi uyarısını yaptı.

İSA GÖK’DEN RAMAZAN AYINDA ÖNEMLİ UYARI
16 Haziran 2016 - 12:20

Tüketicilerin gıda konusunda bir denetçi kimliğiyle, bilinçli hareket etmeleri gerektiğine vurgu yapan Gök, özellikle Ramazan ayında sofraların vazgeçilmezi olan ancak yapay tatlandırıcı ve glikozdan üretilen tatlı ve unlu mamullerden uzak durulmasının altını çizdi. Gök, “Çarşıda, pazarda, seyyar satıcıların tezgahlarında çok ucuz fiyatlara satılan, ancak tüketildiğinde sağlığımız açısından bizlere kat kat büyük bedeller ödeten bu tür tatlı, unlu ve şekerlemeleri alırken bin kere düşünülmelidir, Aksi taktirde Ramazan ayında yapay tatlandırıcılarla doğal frankeştaynlar artar” diye konuştu. 

‘Merdivenaltı üretim en büyük sağlık riski’

Glikoz ve menşei belli olmayan tatlandırıcıların çocukların gelişimine de olumsuz etkileri olduğuna değinen Gök, ‘Sağlıklı nesiller için bilinçli gıda tüketicisinin, ne yediğini bilmesi, ucuz gıdaya taviz vermemesi ve merdiven altı işletmeleri tercih etmemesi gıda güvenliği açısından büyük önem arzetmektedir’ ifadelerine yer verdi. Günümüzde kanser vakaları ve obezitenin en büyük sebepleri arasında gösterilen beslenme alanındaki vahşetin müsebbibinin merdivenaltı üretimiyle artış gösterdiğine değinen Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, şunları söyledi:

“Bugün merdivenaltı imalathanelerde küp şekere kalıp haline getirmek için mumsu maddeler katanlar bile var. Özellikle de bazı üreticiler pancardan üretilen doğal şeker yerine insan sağlığını gözetmeksizin teneke tenekene olduğu belirsiz yapay tatlandırıcıları tercih etmektedir. Yüksek kar oranları vicdansızlıklarının bir yansıması olarak bu işi dürüstçe yapan üreticilere göre yüzde beşyüzlere kadar çıkmaktadır. Hal böyle iken ruhsatlı, vergisini veren, insan sağlığını gözeten imalathanelerde, pastanelerde satılan tatlı ürünleri ile nerede yapıldığı belli olmadan üretilen ürünler arasındarekabet ortamı otomatik olarak ortadan kalkmaktadır.

Tarım Hayvancılık ve Köyişleri Bakanlığı’nın özellikle merdiven altı' tabir edilen sağlığa, hijyene kaliteye fiyat politikasına uymayan işletmelere dikkat etmesi ve bu tür yerleri sürekli denetleyerek gereken yaptırımları uygulamaya koyması gerekmektedir.”

‘Frankeştayn politikasına önlem alınmalı’

Toplumda obez ırkının çok değil birkaç nesil sonra artabileceğini iddia eden Gök, küresel güçlerin,insanlığın bir numaralı temel ihtiyacı olangıda sektörünü ele geçirmeye çalıştığına dikkat çekti.Doğadan tabii haliyle yaratılmış besinlerin bir takım işlemlerden geçirilerek kendi karakterinden başka bir karaktere dönüştürülmesinden elde edilen besinleri tüketen toplumlarda bu gidişle doğal frankeştaynların artacağına değinen Gök, “Türkiye’nin özellikle tarım ve gıda konusunda çok dikkatli olması gerekmektedir. Devletimizin küresel güçlerin frankeştayn politikasına karşı acil bir eylem planı oluşturması kaçınılmaz gözükmektedir” diye konuştu.