Marka Tescil Ücreti 2022

Marka Tescil Ücreti 2022

Marka Tescil Ücreti 2022
16 Kasım 2022 - 12:33

Popüler bir markanın ürününü almak ciddi bir avantajdır. Tüketiciler; herhangi bir kalite sorunu yaşamamak adına biraz daha fazla ödeme yaparak kaliteli bir markadan alışveriş yaparlar. Hem yerel hem de uluslararası seviyede adını duyuran markaların satış rakamları her zaman yüksektir. Fakat, bu markalara dair herhangi bir kopyalama vakasına rastlandığı takdirde tüketicilerin fikri değişebilir. Bu noktada, markaların marka tescili ile kendilerini garanti altına almaları şart haline gelir. Birçok kişinin aklında marka tescil ücreti ne kadar sorusu yer alır.

Marka Tescil Başvurusu Nereye Yapılır?

Marka tescili; markanın hukuki haklarının koruma altına alınması olarak tanımlanabilir. Hem sektöre yeni adım atan hem de uzun süreden bu yana sektörde bulunan markanın ivedilikle marka tesciline ihtiyacı vardır. Türk Patent ve Marka Kurumu; marka tescili ile ilgilenir. Marka sahibi; ister kendisi isterse de vekil aracılığıyla marka tescili başvuru işlemini gerçekleştirebilir. Bilhassa danışmanlık hizmeti veren firmalar ile çalışılması ciddi bir avantajdır. Türk Patent ve Marka Kurumu; başvuru sürecinde markadan birtakım belgeler talep eder. Söz konusu belgeler şu şekilde özetlenebilir:
  • Her şeyden önce, başvuruya konu olan markaya dair logo, amblem ve ambalaj örneği ve etiketi ile yazı karakteri talep edilir.
  • Bazı marka tescil başvuruları tüzel kişiler tarafından gerçekleştirilir. Bu noktada, markaya ait vergi levhasına ihtiyaç duyulur.
  • Gerçek bir kişi tarafından yapılacak marka tescil başvurularında söz konusu kişiye ait kimlik fotokopisi gereklidir.
  • Markaya ait olan ve marka tesciline konu olacak ürün ve hizmetlerin listesine ihtiyaç duyulur.
  • Sözleşme ve vekaletname de Türk Patent ve Marka Kurumu’nun istediği belgeler arasındadır.
  • Marka tescil başvurusu gerçekleştirecek olan gerçek veya tüzel kişilerin başvuru ücretini ödediklerini gösteren dekontu da Tük Patent ve Marka Kurumu’na sunmaları son derece önemlidir.
Takdir edersiniz ki, marka tescil ücreti; bu işlemi gerçekleştirmeyi düşünen kişi veya kurumların düşündüğü detaylardan birisi! 2022 yılının Kasım ayında olduğumuz şu günlerde marka tescil ücreti bin 20 TL olarak bilinir. Konuyla ilgili olarak daha net bilgiler edinmek adına Türk Patent ve Marka Kurumu’nun sitesi ziyaret edilebilir. Marka yenileme ücreti ise bin 280 TL’dir. Ayrıca, rüçhan hakkı kayıt ücreti 420 TL, rehin işlemi kayıt ücreti ise 905 TL’dir. Marka tescil ücreti; tahmin edebileceğiniz üzere her yıl değişir. Bir başka deyişle, 1 Ocak 2023 tarihi itibariyle marka tescil ücreti artacaktır.

Marka Tescil Başvurusu Ne Kadar Sürer?

Türk Patent ve Marka Kurumu; kendisine ulaşan başvuruyu detaylı bir şekilde inceler. Bilhassa belgelerin eksik olup olmadığına bakar. Herhangi bir belge eksikliğine rastlandığı hallerde başvuru sahibine iki aylık ek süre tanınır. Marka tescili başvurusu; 6-8 ay devam eden bir süreçtir.