PİLOT İL AKSARAY, TÜRKİYE'DE BİR İLK DAHA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

. Kadın kooperatiflerine dikkat çekmek ve kooperatifleşmeyi arttırmak amacıyla düzenlenen programda katılımcılara kooperatif kuruluşundan satış ağı oluşumuna kadar geniş kapsamlı bilgiler verildi.

PİLOT İL AKSARAY, TÜRKİYE'DE BİR İLK DAHA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

. Kadın kooperatiflerine dikkat çekmek ve kooperatifleşmeyi arttırmak amacıyla düzenlenen programda katılımcılara kooperatif kuruluşundan satış ağı oluşumuna kadar geniş kapsamlı bilgiler verildi.

PİLOT İL AKSARAY, TÜRKİYE'DE BİR İLK DAHA GERÇEKLEŞTİRİLDİ
29 Eylül 2018 - 11:18

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Siyasi Danışmanı Güldal Akşit hanımefendininkatılımları ve Aksaray Ticaret Borsası ev sahipliğinde,TOBB Kadın Girişimcileri ve MİSSDER’in ortaklaşa düzenlediği 4 ilin katıldığı “Kadın Kooperatiflerinin Yaygınlaştırılması” konulu seminer Gül Kahramaner’in moderatörlüğünde gerçekleşti. Kadın kooperatiflerine dikkat çekmek ve kooperatifleşmeyi arttırmak amacıyla düzenlenen programda katılımcılara kooperatif kuruluşundan satış ağı oluşumuna kadar geniş kapsamlı bilgiler verildi.
Düzenlenen seminere 58. Dönem Turizm Bakanı, 59. Dönem Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın siyasi danışmanıGüldal AKŞİT, Ak Parti Aksaray Milletvekili İlknur İnceöz, Çorum 2 dönem Milletvekili Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt,İş Kur İl Müdürü Mahmut Akkuş, Aksaray Ticaret Borsası Başkanı Hamit Özkök, TOBB Aksaray Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aysun Akkurt, MİSSDER Başkanı Fadime TOĞAÇ ARSLAN, Aksaray Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı’nın eşi Hasibe Yazgı, Çevre illerden gelen Kadın Girişimciler Kurulu Başkanları ve üyeleri, İş Kadınları ve çok sayıda Kadın Girişimci katıldı.
Seminerde Ticaret Bakanlığından ve Tarım Kredi Kooperatifinden gelen uzmanlar kooperatifçilik konusunda sununlar yaptı.
Programın açılış konuşmasını yapan Aksaray Ticaret Borsası Başkanı Hamit Özkök “Kadınların toplumdaki siyasi, sosyal ve ekonomik statüsünün güçlenmesi demokratik gelişmişliğin ve toplumsal refah seviyesinin önemli göstergeleridir. Kadınların ekonomik hayattaki rolü ve üretime verdiği katkı ülkemizin hedeflerine varmada en önemli gösterge olacaktır. Kadın güçlenirse toplum hep birlikte güçlü olacaktır. Kadın erkek omuz omuza vermediği zaman hiçbir refah seviyesi sağlanamaz. Birlik ve beraberlik içerisinde heyecan ve ruh katarak çalışan kadın ve erkekler başarıya ulaşır. Kadınlardaki kendine güven cesaretli ve aynı zamanda sabırlı olmaları kardan önce sosyal itibara önem vermeleri risk almada temkinli yaklaşmaları kalkındırmada özel bir öneme sahip olacaktır diye düşünüyorum. Sonuç olarak nüfusumuzun yarısını oluşturan kadınlarımızın ekonomik yaşam içinde aktif olarak ekonomiye katılımları refah ve zenginlik açısından çok önemlidir. TOBB Başkanımız M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun bir sözü vardır “Kadın ve erkek bir kuşun iki kanadı gibidir. Kanadın biri olmadığında diğerinin hiçbir değeri yoktur” işte bu söz kadın ve erkeğin birliğinden çıkacak ürünlerin ne kadar önemli olduğunu ortaya çıkarıyor. Ben bu duygu ve düşüncelerle burada kooperatifte görev alan öncülüğünü yapan başta Aysun Akkurt hanımefendiye ve ekibine girişimci ruhları ile heyecanları ile ekip kurarak bu ekiple inşallah Aksaray’daki yöresel ürünleri de marka haline getirerek pazarlamadan tutunda tüketicinin sofrasına varana kadar olan aşamada her göreve talip olduklarını gördüm. Bende kendilerini kutluyorum. Bizde Aksaray Ticaret Borsası olarak kotasyona dâhil olan 98 adet Tarımsal Kalkınma Kooperatifine hizmetini vermekteyiz. Aksaray’da her türlü sosyal, kültürel değerlere sahip çıkan kurum ve kuruluşlara, kişi ve şahıslara her zaman destekçisi ve yanında olduğumuzu bilmenizi isterim. Bu projenin Aksaray’da başlaması, meşalenin Aksaray’da yakılması çok önemliydi. Bundan dolayı da emeği geçenlere teşekkür ediyor saygılar sunuyorum.
Ak Parti Aksaray Milletvekili İlknur İnceöz ise “ Bu gün bu masada ortak payda üzerinde farklı görüşlerde, farklı alanlarda olan kadınlarımız var. Bir şey var bu gün bizi buraya getiren müşterek bir payda var. Kadınlarımız ve üreticilerimiz adına neler yaparız, neler yapabiliriz, neler yaptık bu deneyimleri bir arada paylaşabilmek çok önemli. Aslında yaptığımız şey sadece kadınların geleceği açısından değil bir ülkenin geleceği açısından da çok önemli. Göreve geldiğimizden beri çok çalışmalar sergiledik. Kadınlarımızın istihdama katılması noktasında hükümetimizin başlatmış olduğu projeleri en başarılı şekilde tamamlayan illerin başında geliyoruz. Hem istihdam konusunda hem de kadın istihdamı konusunda çok önemli projeleri hayata geçirme imkânı bulduk. Üreticilerimizin iş tarafının ihtiyaç duyduğu yasal düzenlemeleri yapmakla mükellef olan meclisimiz bu konuda neye ihtiyaç varsa yapmaya hazırız. Bir şehrin büyümesi ve istihdamın artırılması bizlerde siyasiler olarak neye ihtiyaç varsa o alanda eksikleri tamamlamaktayız. Bu işlerin yürümesinde de yerel dinamikler ve paydalar çok önemli. Arkadaşlarımızın her birisi üzerimize düşen ve almış olduğumuz sorumluluğu en iyi şekilde yerine getirme gayreti içinde olunca Aksaray’da böyle hem istihdam hem de kadın istihdamı konusunda önemli bir mesafe almış ve bu işin paydaşları olan siz değerli kadınlarımızın aslında evde oturacakken yada sadece yaptığı işle uğraşacakken bu işin içerisine girmiş, taşın altına elini koymuş olan değerli kadınlarımızı Aksaray’da ağırlamış olmaktan, Ticaret Borsası Başkanımız Hamit Özkök’ün ve TOBB Aksaray Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aysun Akkurt’un misafiri olmanızdan duyduğum mutluluğu bilmenizi isterim. Her birinize katılımlarınızdan dolayı, iştiraklerinizden dolayı yürekten teşekkür ediyorum.
“Burada sizlerle olmaktan çok mutluyum” diyen 58. Dönem Turizm Bakanı, 59. Dönem Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Güldal AKŞİT buradaki bütün kadınlarımız milli bir amaç için buradalar” dedi.
Akşit “Kadının emeğini değerlendirmek kadının bu konudaki gücünü ortaya koymak. Bu konuda aslında birden fazla ilin iş birliği yapmış olması işin sihrini ortaya koyuyor. Kadın ortak noktasında bir aradayız. Kadının emeğini, iş gücünü, neler yapabileceğini ortaya koymak amacıyla bu gün buradayız. Bunun için değerli arkadaşlarım bu toplantı diğerlerinden, pek çok toplantıdan çok daha farklı ve önemli. Çünkü kadın ne yapabilir? Klasik söylemdir, Kadın Annedir, Kadın eştir, kadın çocuklarını yetiştirir, ailesine bakar, kadın ama aynı zamanda artık günümüzde çalışan bir kadındır. Üreten kadındır. Bunun dışında her kadında profesyonel olarak çalışmaz. İşi yoktur ama üretir. Kadın her daim üretir. Çocukları için üretir, ailesi için üretir, ülkesi için üretir, toplum için üretir. İşte bu gün bu çalışma ortaya konulacaktır. Dolayısı ile değerli arkadaşlar tabi Anadolu’nun aslında tam orta noktasında olan illerin bu işi başlatması, Anadolu’nun kalbinden bu çalışmanın başlaması da çok anlamlıdır. Ben inanıyorum ki bu çalışma yayılacak dalga dalga sahillere ulaşacak. Karadeniz’e, Egeye, Akdeniz’e ve Doğu Anadolu’ya ha bir bakacaksınız ki kadınlar neler de yapabilirmiş diyecekler.Bu birlikteliğimizi en iyi şekilde kullanmamız ve “Birlikten Kuvvet Doğar” sözünü gerçekleştirmemiz gerekir diye düşünüyorum. Hepinize katılımlarınızdan dolayı teşekkür ediyorum. Emekleriniz için teşekkür ediyorum. Hepinizi sevgiyle saygıyla selamlıyorum” dedi.
Yapılan sunumlar ve plaket takdimi sonrası program son buldu.